Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nde 1 Mayıs İşçi Bayramı’na, göçmenlere yerel seçim hakkı kampanyası damgasını vurdu.

KRV Eyalet Uyum Meclisi öncülüğünde AB dışından gelen göçmenlere de yerel seçim hakkı kampanyası yürüten KRV’deki uyum meclisleri, 1 Mayıs’ı aksiyon günü olarak seçti. KRV’nin 33 şehrindeki uyum meclisleri 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, kampanyayı destekleyen Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) etkinlikleri kapsamında yerel seçim hakkı standları kurdu, kampanyayı tanıttı.

1 Mayıs Yerel Seçim Hakkı Kampanyası Aksiyon Günü’yle ilgili bir açıklama yapan KRV Eyalet Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, "Biz, AB ülkeleri dışındaki ülkelerden gelen göçmenler için de yerel seçim hakkının getirilmesini talep ediyoruz." dedi. Aksiyon günü için 1 Mayıs’ın seçmeleri açısından özel bir anlamı olduğunu belirten Keltek, Almanya’da çalışan birçok işçinin Alman veya AB vatandaşı olmadığını ve oy hakkının bulunmadığına dikkat çekti. Keltek, "Oysa bu çalışanlar da tıpkı Alman iş arkadaşları gibi iyi işler ortaya koyuyor, çalışıyor, vergisini ödüyor ve Alman ekonomisinin önemli birer temel taşları arasında yer alıyorlar. Çalışanların hakları için angaje olmak demek, aynı zamanda eşit politik hakları talep etmek anlamına da geliyor." ifadelerini kullandı.

Alman çalışanlarla birlikte ülkeye aynı katkıları yapan göçmen çalışanların işyerlerindeki seçimlere on yıllardır katıldıklarını hatırlatan Keltek, "İşletmede tüm çalışanların seçime ve şekillendirmelere katılmasından herkes kazançlı çıkıyor. Bunlar günümüz normal demokratik haklarındandır. Ve bu haklar toplumsal alanlara, özellikle de yerel politika alanına da örnek, model olmalıdır." dedi.

KRV’deki, "Burada, Yaşadığım Yerde Seçmek İstiyorum" yerel seçim hakkı kampanyasına DGB ve NRW ile birlikte, Freien Wohlfahrtspflege, Eyalet Yaşlılar Temsilciliği, Eyalet Gençler Temsilciği ve Eyalet Öğrenciler Temsilciği gibi çok sayıda STK destek veriyor. Geçtiğimiz sonbaharda yeniden start alan kampanya ile KRV Eyalet Anayasası’nda reform yapılarak göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesi hedefleniyor.