Almanya'da, Anayasa Mahkemesi’nin bakım parasının federal yönetimden değil, eyalet yönetimlerinden sorulabileceği yönündeki kararından bilim adamları da memnun kaldı. Bilim adamları, çocuklarına evde bakan ailelere verilen milyonlarca değerindeki paranın anaokullarına kaydırılmasını istiyor.

Almanya genelinde 24 bilim adamının imzaladığı bir bildirgede, bakım parasına harcanan paranın Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile birlikte artık anaokullarının kalitesinin yükseltilmesi ve anne-babalara yönelik çalışmaların yoğunlaştırılmasında kullanılması istendi. Bildirgede, aile ve eğitim politikasının bakım parası ödeyerek kendi kendisiyle çeliştiği ileri sürülüyor ve şu ifadelere yer veriliyor: “Politika, çocukları öncelikli olarak ailelerin teşviki üzerinden veya anaokullarına tamamlayıcı teşvik sağlayarak destekleme konusunda karar veremediği için hem anne-babalar hem de anaokulları için muğlak cazibeler üretiyor."

Araştırmaların anaokullarına yönelik teşviklerin en etkili devlet teşviki olduğunu gösterdiğini hatırlatan bilim adamları, bakım parasının ise ekonomik açıdan da yersiz bir uygulama olduğunu savundu.

Bakım parası ile ilgili karar, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’i sevindiriyor; ancak Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), özellikle de Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) için istenmeyen bir gelişme olarak tartışılmaya devam ediyor. CSU, iktidarı koruduğu Bavyera’da 150 Euro’luk bakım parasını ödemeye devam etmekte kararlı. CSU’ya göre bakım parası kaldırılmadı, ödeme yetkisi eyalete bırakıldı. CDU ise diğer eyaletlerde koalisyon halinde olduğu için 15 eyaletin tamamı bakım parasını ödemek zorunda değil. Ülkede net tablo ise eylül ayında belli olacak.