Almanya'da Bremen ve Kuzey Ren Vestfalya'dan sonra Aşağı Saksonya eyaleti de başörtüsü yasağından vazgeçti. Yargı kararının gecikmeden uygulandığını kaydeden Aşağı Saksonya Eğitim Bakanı Frauke Heiligenstadt, din dersinde yaşanılan iyi tecrübelerin ardından öğretmenlerin başörtüleriyle görev yapmasının sorun olmayacağına inanıyor.

Aşağı Saksonya’da daha önce başörtülü öğretmenler sadece Müslüman öğrencilerin din dersine girebilirken, Federal Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda yapılan gerekli düzenlemeyle başörtülü öğretmenler devlet okullarında tüm derslere girebilecek.

Konuyla ilgili Aşağı Saksonya Kültür (Eğitim) Bakanlığı tarafında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Aşağı Saksonya’da öğretmenler Federal Anayasa Mahkemesi karar almadan öncede din dersine başörtüsü ile girebiliyordu. 17 din dersi öğretmeni İslam Din Dersinde bu hakkı kullanıyordu.”

Yargının gecikmeden uygulandığını kaydeden Kültür Bakanı Frauke Heiligenstadt, “Biz Aşağı Saksonya’da İslam dini derslerinin kapsamında edindiğimiz deneyimlere dayanarak, başörtüsünün serbest kalması ile büyük sorun olacağına, çatışmalar yaşanacağına inanmıyoruz. Yeni değişen uygulama nedeniyle sorunlar ortaya çıkması durumunda hem şağı Saksonya Eyalet Okul Kurulu hem de Kültür Bakanlığı olarak okullarında yanında yer alarak danışma ve destekleyici çalışma yapacağız.” dedi.

Yeni uygulamayla ilgili değişiklik önümüzdeki hafta okullara yazılı olarak bildirilecek ve 3 Eylül tarihinde yeni eğitim ve öğretim yılı ile birlikte başörtülü öğretmenlerde görev alabilecek. Ancak yeni uygulamada tarafsızlık ve okul barışının tehlikeye atılmaması şartı getirildi.

Yeşiller Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Belit Onay ise "Bu Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda beklediğimiz bir gelişme. Bu yıl sonuna kadar Müslüman çatı kuruluşları ile yapılan ‘devlet anlaşması’ görüşmeleri imza aşamasına gelecek. Böylelikle Aşağı Saksonya olarak Müslümanlar ile devlet ilişkisinde kurumsal ve hukuksal bir seviyeye ulaşacağımızdan dolayı oldukça memnunum." dedi.

Başörtüsü kararı sonrası daha önce Bremen ve Kuzey Ren Vestfalya gerekli düzenlemeyi yaparak başörtülü öğretmenlerin ders vermesine imkan tanımıştı. Bavyera eyaleti ise okul yönetimlerin bu konudaki inisiyatif hakkını kaldırmayacağını ancak başörtüsü ile çalışmak isteyenlerin okullardan olumsuz cevap alması durumunda bakanlığa müracaat etmelerini istemişti.

Baden Württemberg ve Berlin’de ise tartışmalar devam ederken, Saarland ve Hessen eyaletlerinde ise yasağın kaldırılmasına yönelik bir adım atılmadı. Hamburg’da ise böyle bir yasak bulunmuyor.