Almanya’daki biyolojik çeşitlilik tehdit altında. Federal Doğayı Koruma Dairesi’nin (BfN) 2015 Türleri Koruma Raporu’na göre ülkedeki her üç hayvan ve bitki türünden biri tehdit altında.

Bu tehlikeli duruma derhal müdahale edilmesi çağrısında bulunan BfN Başkanı Beate Jessel, Almanya’nın biyolojik çeşitliliğin ayakta tutulması ile ilgili milli bir hedeften yoksun olduğunu söyledi. Jessel, doğayı korumaya yönelik çabaların aciliyet kazandığına dikkat çekti. Tehdit altında bulunan türlerin başında böceklerin de dâhil olduğu omurgasız hayvanlar geliyor.

Buna göre araştırmaya tabi tutulmuş türlerin yüzde 46’sı tehdit altında, nadiren görülüyor veya çoktan nesli tükenmiş durumda. Uzmanları en çok endişelendiren gelişme ise 600 yaban arısı türünün geçirdiği olumsuz evre. Omurgalı hayvanların ise yüzde 28’i risk altında. Tatlı su balıkları, sürüngenler, kuşlar ve memeli hayvanlar bu grupta yer alıyor. Rapora göre önlemler sayesinde elde edilen başarılar da yok değil. Örneğin kurtlar tekrar Alman ormanlarında, kunduzlar kendilerini toparladı, karaleylek ve balık kartalı da iyileşme emareleri gösteriyor.

Bir süredir Kuzey Denizi’nde görünmeyen boz fok geri döndü, hatta Baltık Denizi’nde görünür oldu. Türleri Koruma Raporu’na göre Almanya’da toplan 72 bin hayvan, bitki ve mantar türü bulunuyor. Ülkeye has türler arasında araştırmaya tabi tutulan 32 bin türün yüzde 31’inin tehdit altında olması ise endişe verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Gelişmenin en büyük sebebi ise yoğun tarım. BfN sözcüsü Franz August’a göre bir zamanlar çiftçiler tarlada biraz da olsa saman bırakırdı. Bununla tarla faresi ve değişik türde kuşlar karnını doyururdu.