Almanya'da 2013 yılında 115 bin 337, 2014 yılında 110 bin 786 kişi kişisel iflas yoluna gitti. 2015 yılının ilk 6 ayında ise kişisel iflas için mahkemeye başvuranların sayısı 40 bin 200 oldu. Almanya'da belediyelere bağlı Borçlular Danışma Merkezleri borç batağına düşenlere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyor.

Mevcut düzenlemelere göre; bir kişinin gelirinin bin 79 Euro'su, evli bir çiftin gelirinin bin 480 Euro'su, evli ve iki çocuklu bir çiftin gelirinin bin 939 Euro'su haczedilemiyor. Başka bir ifadeyle bu miktarlar kişilerin yaşamını asgari düzeyde sürdürebileceği miktar olarak kabul ediliyor. Danışma merkezleri kendilerine başvuran kişilerin alacaklılarına mektup yazarak, alacağın faizinden ve/veya ana borcun bir miktarından vazgeçmelerini talep ediyor. Ayrıca alacaklıya, borçlunun gelirindeki haczedilebilir kısımdan alacağı oranında ödeme teklifi yapılıyor. Eğer alacaklılardan biri dahi bu ödeme planına itiraz ederse borçlunun kişisel iflası için mahkeme süreci başlıyor.

Köln'de Müslüman Kadınlar Eğitim Merkezi bünyesindeki Borçlular ve Tüketici İflas Davaları Birimi Yöneticisi Ekonomist Sevgi Şentürk bu aşamayı ise şöyle anlattı: "Mahkeme tarafından bir yed-i emin tayin edilir. Bu yed-i emin borçlunun gelir ve giderlerini kontrol eder. Eğer borçlunun haczedilemez tutardan fazla bir geliri varsa bu alınarak alacaklılara, alacakları oranında, dağıtılır. 6 yıllık sürenin sonunda borçlunun borcundan ne kadar ödeyebildiğine bakılmaksızın, hiç ödememiş dahi olsa, tüm borçları silinir. Borçların kaynağı genellikle krediler, cep telefonları veya katalog alışverişleri oluyor. Özellikle serbest meslek sahiplerin kişisel iflasa maruz kaldıklarını görüyoruz. Sistemi bilmedikleri için, gelen vergi borçları onları iflasa sürüklüyor."

Uzman Sevgi Şentürk verdikleri danışmanlık hizmetinin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi.