Almanya'da Aile Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Aile Paketi’ Federal Meclis’te kabul edildi. Bu paketle, bu yıl çocuk parasında aylık 4 Euro, gelecek yıl ise 2 Euro daha artış yaşanacak. Çocuk parasındaki artış 2015 yılının ilk ayları içinde geriye dönük ödenecek. Aylık 6 Euro’luk artışın devlete maliyeti 1,1 milyar Euro olacak.

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti‘nin (SPD) ailelere ve çalışanlara maddi olarak az bir miktarda da olsa desteklemek için hazırladığı ‘Aile paketi’ Federal Meclis’te kabul edildi.

Meclis’te kabul edilen değişiklikle çocuk parasında aylık 4 Euro’luk artış yapılacak. Gelecek yıl da 2 Euro daha artacak. Ayrıca değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte ailelere çocuk parası artışı 2015’in başından itibaren ödenecek. 2016 yılında birinci ve ikinci çocuk için aylık ödenen çocuk parası 190 Euro, üçüncü çocuk için 196 Euro ve dördüncü çocuk için 221 Euro olacak. Çalışanlar için vergiden (Grundfreibetrag) muaf kazanç miktarı bu yıl 8 bin 354 Euro’dan 8 bin 472 Euro’ya yükseltildi. 2016 yılında da 8 bin 652 Euro olacak. Çalışan çocuklu aileler için vergiden muaf gelir miktarı 144 Euro artışla 4 bin 512 Euro oldu. 2016’da çocuklu ailelerin vergilendirilmeyecek kazanç miktarı 4 bin 8 Euro olacak.

EK ÇOCUK YARDIMI ARTIRILDI

Dar gelirli ailelere verilen ek çocuk parası yardımı (Kinderzuschlag) aylık 20 Euro’luk artışla 160 Euro’ya çıkarıldı. Ek çocuk yardımının özellikle sosyal yardım Hartz 4 ile geçinen ailelere az da olsa katkı vermesi bekleniyor. Almanya’da yaklaşık 200 bin ailenin ek çocuk yardımı aldığı ve aylık 20 Euro artışın devlete yıllık 125 milyon Euro ek maliyet getireceği belirtildi. Eşinden ayrı çocuğunu yalnız yetiştirmeye çalışanların aylık vergisiz kazanabilecekleri gelir miktarı 600 Euro aratılarak 1908 Euro’ya yükseltildi. Böylece yalnız yaşayan çocuklu vatandaşların meslek ve çocuk yetiştirme uyumuna katkı verilmiş oldu.

Yeni bir uygulama ise yalnız çocuk yetiştiren ailelerde vergisiz kazanabilecekleri miktar çocuk sayısına göre artacak. Her çocuk için toplam miktarda 240 Euro’luk artış sağlanacak. Çocuk parasındaki artışın devlete maliyetinin yıllık 1,1 milyar Euro olacağı ifade edildi. Almanya genelinde 16,55 milyon çocuk ve gence çocuk parası ödeniyor.