Almanya'da emekli maaşlarına gelecek yıl son 23 yılın en yük zammı bekleniyor. Yapılan ilk hesaplamalara göre, emekli maaşları yüzde 4 ila 5 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Alman Emekli Sigortası Başkanı Alexander Gunkel'e göre ülkeye gelen çok sayıda mültecilerin emeklilik sistemine herhangi bir sorun teşkil etmeyecek. Alman ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümesi neticesinde işsizlik oranının rekor seviyede inmesi ve sosyal kasaya ödenen miktarların artması gibi etkenlerin, önümüzdeki sene emekliler için olumlu yansımaları olacak.

Buna göre Almanya'da 1 Temmuz 2016'da emekli maaşları yüzde 4 ile 5 arasında artacak. Alman Emekli Sigortası'nın (DRV) önceki gün Würzburg'ta yaptığı açıklamaya göre ülke genelinde 20 milyon emeklinin maaşına yapılacak zam, son 23 yılın en yüksek artışı oldu. Bu sene, 1 Haziran'da emekli maaşlarına Batı Almanya'da yüzde 2,1, Doğu Almanya'da ise yüzde 2,5 zam yapılmıştı. Uzmanların hesaplamalarına göre önümüzdeki yıl emekli maaşlarının batıda yüzde 4,35, doğuda ise yüzde 5,03 oranına kadar artması bekleniyor. Ancak nihai artış miktarı, önümüzdeki senenin bahar mevsiminde netleşecek.

Federal hükümet, 2017 yılından itibaren emekli maaşlarına yapılacak zamların ortalama yüzde 2 ile 2,5'e kadar gerileyeceğini tahmin ediyor. Artışlara en önemli etken olarak ise ülkedeki brüt maaşlardaki artış ve düşük işsizlik oranı gösterildi.

YÜKSEK MAAŞLARA RAĞMEN, YOKSULLUK RİSKİ VAR

DRV Başkanı Alexander Gunkel, yaptığı açıklamada emekli maaşlarının yükseltileceğini, ancak bunun Almanya'nın doğu ve batı gibi farklı bölgelerinde nasıl artacağına dair detaylı bilgi veremeyeceğini söyledi. Gunkel, ayrıca Almanya'ya gelen çok sayıda mültecilerin emeklilik sistemine herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini de sözlerine ekledi. "Zamanla mültecilerin sosyal güvenlik sistemine ödeme yapabilecekleri bir iş buldukları takdirde, bu emeklilik sistemini rahatlatabilir." diyen Gunkel, eğitim seviyeleri hakkında kısıtlı bilgiye sahip oldukları için mülteci akınının etkisini öngörmenin zor olduğunu ifade etti.

Emekli maaşlarına yapılacak zam, Sosyal Birliği VdK tarafından olumlu karşılandı. VdK Başkanı Ulrike Mascher, son yıllarda maaşların düşük seviyede artmasından sonra, 2016 yılının emekliler için iyi bir yıl olacağını bildirdi. Ancak VdK, artışlara rağmen yaşlıların yoksulluğa düşme riskinin devam ettiği uyarısında bulundu.