Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının bu yıl 800 binden fazla olması bekleniyor. Sığınmacıların yerleştirilmesi, sağlık bakımı ve diğer giderler konusunda eyalet ve belediyelere yardımcı olmak için Federal Hükümet 2016 yılı için 3 milyar Euro bütçe ayıracağını duyurdu. Ancak eyaletler bu rakamın yetersiz kalacağını dile getirdi.

Eyaletlerin yöneticileri, Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) oturumunda eyaletler arası bütçe denkliği konusunun yanı sıra mülteci konusunu da görüştü. Bütçe denkliği konusunda henüz fikir birliği sağlayamayan başbakanlar, mülteciler için federal düzeyin ayırdığı bütçenin yetersiz kalacağı konusunda ise hemfikir.

Yükün nasıl ve ne şekilde paylaşılması gerektiği yöndeki maddeler üzerinde tartışmalar devam ediyor. Başbakan Angela Merkel, 24 Eylül’de Federal-Eyalet-Mülteci Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Bu zirvede söz konusu maddeler ele alınması bekleniyor. Diğer taraftan ise Federal-Eyalet-Mülteci Zirvesi için hazırlıklar sürüyor. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere bu hafta içinde Başbakanlık Binası’nda eyaletlerin temsilcileri ile ön görüşme yaptı.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans, birinci devlet kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada federal düzeyin 2016 için eyalet ve belediyelere vadettiği 3 milyar Euro’nun yetersiz kalacağını söyledi. NRW’nin 2015 yılında 1,7 milyar Euro harcadığını aktaran Walter-Borjans, bir mülteci için yıllık giderin 12 bin 500 Euro olduğu ve bu yıl için 800 bin sığınmacı göz önünde bulundurulduğunda, giderlerin 10 milyar Euro’yu bulabileceğine dikkat çekti.