Almanya'da eyalet başbakanları ile mülteci krizini görüşen başbakan Angela Merkel, federal yönetimin 40 bin kişilik mülteci kabul yurdu yaptıracağını ve eyaletleri yalnız bırakmayacağını açıkladı. Her eyalet nüfusun ve ekonomik gücüne göre mülteci kabul edecek. Alman askerleri Akdeniz'de insan taciri avına çıkacak.

Almanya'da mülteci kriziyle başa çıkmaya çalışan federal hükümet, dün eyalet yönetimleri ile mini mülteci zirvesi düzenledi. Eyalet başbakanları ve federal bakanlarla başbakanlıkta bir araya gelen Başbakan Angela Merkel, federal yönetimin eyaletleri mülteci kriziyle baş başa bırakmayacağını söyledi. Merkel, federal hükümetin ilk etapta 40 bin insanın yerleşeceği mülteci yurdunun masraflarını üstleneceğini ve sığınmacı dağılımında eyalet yönetimlerini yalnız bırakmayacağını açıkladı. Merkel, şuan için önemli olanının artan sığınmacı sayısıyla düzenli ve takip edilebilir şekilde üstesinden gelmenin olduğunu söyledi. Federal yönetimin yaptıracağı, 40 bin kapasitelik mülteci yurdun normal bir yurt mu yoksa ilk aşamada mültecilerin geçici olarak yerleştirileceğini ilk kabul merkezleri mi olacağı ilerleyen günlerde kesinleşecek. 24 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşecek büyük çaptaki mülteci zirvesinde kadar yasalarda yapılacak değişiklikler dahil birçok sorunun netliğe kavuşması bekleniyor.

HER EYALET, GÜCÜNE GÖRE MÜLTECİ ALACAK

Mültecilerin ilk giriş yeri olan Bavyera'nın kapasitesinin aşmasıyla diğer eyaletlerin sorumluluk alması için birçok defa çağrıda bulunulmuştu. Bazı eyaletlerin sığınmacı kabulünde isteksiz davranması Merkel'i eyalet başbakanlarıyla konusu görüşmeye sevk etti. Başbakanlıktaki görüşme sonrası Merkel, eyaletlerin ekonomik durumlarına ve nüfuslarına göre sığınmacı kabul edecekleri bilgisini paylaştı. “Konigsteiner Schlüssel“ adı verilen dağıtım sistemine göre eyaletler, vergi geliri ve nüfusuna göre sığınmacı alacaklar. Sığınmacıların dağıtım için yeni merkez kurulacak. Yeni merkezin tam olarak nereye kurulacağı hakkında bilgi verilmedi. Başbakan Merkel, mülteci dağıtım merkezinin kurulmasında Federal Ordu'nun personel ve lojistik desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.

Eyaletler, Federal hükümetten iltica başvurularının incelenip sonuçlanması sürecinin hızlandırılmasını istediler. Merkel de gelecek hafta yapılacak mülteci zirvesinde federal hükümetin sorumluluklarını detaylı olarak ela alacaklarını dile getirdi. Eyaletlerin en önemli sorunlarından birisinin sığınmacıların entegrasyonu olduğunu söyleyen Brandenburg Eyalet Başbakanı Dietmar Woidke (SPD), anaokulları ve okullar için ek öğretmenlere ihtiyaç olduğunu ve bunların giderinin ciddi miktarlara ulaşacağını söyledi. Eyaletlere yapılacak mali yardımlar ve yasal düzenlemelerin 24 Eylül'deki görüşmede gündeme geleceği ifade edildi.

ALMAN ASKERİ, AKDENİZ'DE İNSAN TACİRİ AVLAYACAK

Öte yandan Federal Bakanlar Kurulu, Alman Ordusu'nun Akdeniz'de insan tacirlerini yakalamaları için yetki verdi. 950 kadar askerin EU NAVFOR misyonu çerçevesinde kaçak göçmen taşıyan gemilere müdahale etmesi bekleniyor. Mayıs ayından bugüne Alman Ordusu üç gemiyle sığınmacıların kurtarılması görevini yerine getiriyordu. BU zamana kadar 7 bin 200 kişinin kurtulmasını sağladıkları bilgisi verildi. Federal Ordu'nun görev süresini uzatan ve insan tacirlerini yakalama yetkisini vere kararın Meclis'te onaylanması gerekiyor.