Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde, gençlerin aşırı alkol tüketiminin önüne geçmek için alınan tedbirler kapsamında gece alkol satışı yasağı olumlu sonuçlar veriyor.

Eyalette 2010 yılından beri geçerli olan kanuna göre 22.00-05.00 arasında akaryakıt istasyonları, marketler ve büfelerde alkol satışının yasaklanması ile birlikte alkol komasına girip acil servislere gidenler ve alkol kaynaklı olaylarda ciddi oranda düşüş kaydedildi.

Alman Ekonomi Araştırmaları (DIW) ve Hamburg Sağlık Ekonomisi Merkezi’nin (HCHE) açıklamalarına göre BW modeli örnek olabilir.

BW Sosyal Hizmetler Bakanı Katrin Altpeter de alkol satışı yasağının gençlerin aşırı alkol tüketiminden korunmasına yönelik genel konseptin önemli yapı taşlarından biri olduğunu ifade etti.

Alınan tedbirlerle Almanya genelinde de alkol komasından hastanelere başvuranların sayısında önceki yıllara göre azalma olduğu sağlık sigortası şirketi DAK’nın bir araştırmasında da yer almıştı. Aralarında BW’nin de bulunduğu dokuz eyalette alkol koması sayısında düşüş kaydedildiği sonucu ortaya çıkmıştı.

2012 yılı itibariyle Almanya genelinde yaşları 10-20 arasında olan alkol komasına giren genç ve çocukların sayısı 26 bin 673 olarak kayıtlarda yer aldı.

Genç ve çocukların alkol komasına girmelerindeki düşüşte Hessen yüzde 31’lik oranla ilk sırada yer alıyor. Hessen’i, yüzde 29 ile Berlin, yüzde 22 ile Saksonya-Anhalt, yüzde 18 ile Rheinland-Pfalz ve yüzde 15 ile Kuzey Ren Vestfalya takip ediyor. BW’de ise bu oran yüzde 12.