Gelsenkirchen Gençlik Dairesi müdürlerinin Macaristan’da şirket kurarak şehirdeki gençlik dairesi yurdundaki çocukları bu ülkeye gönderdikleri ortaya çıktı. Müdürlerin gönderilen her çocuk için devletten yıllık 5 bin 500 Euro para aldığı iddia edildi. Gelsenkirchen Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Baranowski skandalın ortaya çıkmasının ardından iki müdürü görevden aldı.

Alman Birinci Kanalı (ARD) televizyonunda yayın yapan Monitor programı yayınladığı son bölümde Gelsenkirchen Gençlik Dairesinin yurtta kalan çocuklar üzerinden para kazandığını iddia etti. İddiaya göre gençlik dairesi müdürleri 2004 yılında Macaristan’da ‘Neustart’ (Yeniden başlama) isminde bir şirket kurdular. 2005 ile 2008 yılları arasında da Gelsenkirchen’deki ST.-Josef-Heim isimli yurttan oraya eğitilmek üzere çocuk gönderildi. Bunun karşılığında iki müdür gönderilen çocuk başına devletten 5 bin 500 Euro para aldılar.

Monitor programında verilen örneklerden birinde 11 yaşındaki Paul ile Dorsten Gençlik Dairesi ilgilenmesi gerekirken Macaristan’da döküntü bir yere gönderilmiş. 11 yaşındaki çocuğa burada pedagojik ve psikolojik rehberlik yapılmadığı gibi okul eğitimi dahi almadıkları ortaya çıktı. Buna ek olarak Bochum Gençlik Dairesinin bu iş için söz konusu şirkete 7 bin Euro ödediği ve aynı şirketin yan kuruluşu olan bir başka şirkete de haftalık dört saatlik internet dersi için 800 Euro ödendiği belgelendi.

Yayındaki iddiaya göre şehirden 100 kadar çocuk orada tıklım tıklım dolu yurda yerleştirilmiş. Bu skandalın ortaya çıkmasından sonra gençlik dairelerinin kontrolünde olan yurtlarda çocuklar üzerinden para kazanıldığı sorgulanmaya başlandı.

"SÖYLEYECEK SÖZ BULAMIYORUM"

Olaydan haberdar olduğu iddia edilen Gelsenkirchen Büyükşehir Belediye Başkanı Frank Baranowski skandalın yayınladığı akşamın sabahında iki müdürü görevden aldı. SPD’li Baranowski görevden el çektirme işlemi için “Gördüklerim konusunda söyleyecek söz bulamıyorum. Hadise tüm çıplaklığı ile aydınlanmalı.” dedi. Gelsenkirchen Gençlik Dairesi Müdürü Alfons Wissmann yaptığı yazılı açıklama ile iddiaları yalanladı. Diğer taraftan olayın aydınlatılması çalışmalarına ise hız verildi. Gelsenkirchen Belediyesi bunun için Denetleme Dairesi’nden (LWL) olayın aydınlatılması için yardım istedi.

Buna ek olarak birde mali denetim için ayrı bir kurum görevlendirildi. Belediye içinde Pazartesi tüm birimler farklı ortamlarda toplanarak olay hakkında bilgilendirildiler. Kuzey Ren Vestfalya Meclisi’nden de tepkiler gelmeye devam ediyor. Meclis Yeşiller Gurubu Başkanı Peter Tertoche cuma günkü meclis oturumunda konunun görüşülmesi ve araştırma komisyonunun kurulması için dilekçe verdi. CDU Gurubu çocuk, genç ve aile komisyonunda görüşülmesi için dilekçe verdi ve yetkili valilik ile eyalet gençlik dairesini araştırması için harekete geçirdi. SPD Gurubu başkanı Klaus Haertel ise masumiyet karinesine dikkat çekmesine rağmen gördüklerinin dehşet verici olduğunu söyledi.