Almanya'da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Göç Yasası taslağını gündemine almaktan vazgeçti. Aralık ayında parti kurultayında sadece göç tasarısı için niyet belirtileceği ifade edildi. Başbakan Angela Merkel’in de Almanya sınırlarında transit bölge fikrine sıcak baktığı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD)’yi ikna edeceği belirtildi. Almanya’nın yaşadığı yüzyılın mülteci akını Başbakan Angela Merkel üzerindeki siyasi baskıyı artırdı. Ülkenin kalifiye eleman açığını gidermek için hazırlanması tartışılan Göç Yasası’nı, CDU gündeminden çıkaracak.

Merkel’in uzun bir aradan sonra yeşil ışık yaktığı Göç Yasası taslağının CDU’nun Aralık ayında yapacağı kurultayda gündeme gelmeyeceği, sadece bu konuda niyet belirtileceği ifade edildi. Başbakan Merkel’in Göç Yasası’nın mülteci krizinin yaşandığı bu şartlar altında acil olmadığını düşündüğü kaydedildi. Spiegel’in haberine göre, Aralık ayındaki kurultayda CDU Genel Sekreteri Peter Tauber ve Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, göç yasasının neleri kapsayacağına dair düşüncelerinin yer aldığı taslağı tanıtacaklardı. Ancak mülteci tartışmaları nedeniyle kurultayda sunulacak önergeye, ileride bir gün göç yasasının gündeme gelebileceği notu düşülecek. CDU içinde Genel Sekreter Tauber, Almanya’nın göç yasasına ihtiyacı olduğunu dile getirerek, yasanın öncülüğünü yapmış, İçişleri Bakanı de Maiziere ve CDU ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Grubu Başkanı Volker Kauder, Almanya’nın göç yasasına şu an ihtiyacı olmadığını savunmuştu. Uzun süre sessizliğini koruyan Merkel, Göç Yasası'na sıcak baktığını ifade ederek Tauber’in fikrini desteklemişti.

TRANSİT BÖLGE FİKRİNE SICAK BAKAN MERKEL, SPD’Yİ İKNA EDECEK

CDU ve kardeş partisi CSU’nun gündeme getirdiği Almanya’nın sınır bölgelerinde transit bölge kurulması teklifine Merkel’den onay geldi. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) karşı çıktığı transit bölge oluşturulmasında Merkel, SPD’yi ikna edecek. Merkel, SPD’yi ikna edene kadar bu konuyu gündemde tutacağını söyledi. Transit bölgenin, mülteci akınının kontrollü olmasını ve mültecilerin kayıt altına alınması işlemlerini kolaylaştıracağını söyleyen Merkel, Doğu Avrupa ülkelerinde de mülteci krizinde daha fazla dayanışma istedi.

CDU ve CSU, havalimanlarında olduğu gibi Almanya’nın karar sınırlarında da transit bölge istiyor. Gelen göçmenler önce transit bölgede tutulacak. Almanya’ya sığınma hakkı olmayanlar ülkeye alınmadan hızlı şekilde geri gönderilecek. Avrupa Birliği de Almanya’nın transit bölge adımının AB hukukuna uygun olup olmadığını incelemeye aldığını duyurdu.

CDU/CSU YÜZDE 37’YE GERİLEDİ

Mülteci krizinin Hıristiyan Birlik Partileri CDU ve CSU’ya oy kaybettirdiği belirlendi. Emnid Araştırma Kuruluşu’nun yaptığı kamuoyu araştırmasına göre, CDU/CSU’nun oy oranı yüzde 37’ye düştü. SPD’ye destek vereceğini söyleyen seçmenlerin oranı yüzde 26 olurken, Yeşiller yüzde 9, Sol Parti yüzde 10 ve FDP’nin yüzde 5 olduğu belirlendi.