Mısır yönetiminin çıkardığı uluslararası yakalama kararı üzerine Berlin’de gözaltına alınan EL Cezire Arapça haber kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmed Mansur serbest bırakıldı. Berlin Savcılığı’nın verdiği karara göre Ahmet Mansur Mısır’a iade edilmeyecek ve Almanya’da kalabilecek.

Berlin’e Ortadoğu Uzmanı Guido Steinberg ile röportaj yapmaya gelen Ahmed Mansur, röportaj sonrası Tegel Havalimanı’ndan Katar’ın başkenti Doha’ya uçmak isterken Federal Polis tarafından hakkında uluslararası yakalama kararı nedeniyle gözaltına alınmıştı. Gazeteci Mansur Mısır’da hiçbir duruşmaya katılmadığı halde 15 yıl hapis cezasına çarpıtılmıştı.

Mansur’un gözaltına alınması sonrası Alman siyasilerden hükümete “Mansur’ iade etme” çağrısı gelmişti. Mısır’da yargının bağımsız olmadığını söyleyen hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Grup Başkanvekili Rolf Mützenich, “Bakanlıklar ve kurumlar bu kişinin tehlikeye atılmaması için gereken her şeyi yapmalıdır.” demişti. Birlik Partisi (CDU) Grubu Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder ise idam cezalarının olduğu ülkelere iadenin sorunlu olacağını açıklamıştı.

SPD’li Neils Annen, “Almanya, siyasetin kontrolü altında olan Mısır yargısının kolu olmamalıdır” ifadesini kullanırken, Yeşiller Partisi İç Politika Sözcüsü Volker Beck de, hukuk devleti sürecinin işlemediğini bir yargıda; Almanya’nın rejimin yardımcısı konumuna düşmemesi gerektiği uyarısını yapmıştı.

Mısır’da çok kısa sürede onlarca kişiye idam cezası verildiğini ve hukuk devletinin sorunlu olduğunu hatırlatan Federal Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, “İdam cezasının olduğu bir ülkeye Almanya’dan kimse iade edilmeyecektir.” demişti.