Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde 40 bin kişinin şans oyunları bağımlısı olduğu bildirildi. Bağımlıların kendilerine ya da ailelerine ait mülkleri koruyabilmeleri için yeni yol öneriliyor. Oyun imkânı ile karşılaştığında bağımlılık krizleri tutan kişilerin iradelerini kontrol etmekten endişe duymaları halinde Almanya genelinde geçerli olan bir ‘yasaklılar listesine’ isimlerini yazdırıyorlar. Bu listede ismi olanlar tüm Almanya’da geçerli olmak üzere oyun salonlarında giriş kontrolü yapıldığında içeri girmeleri görevliler tarafından engelleniyor.

Bağımlı kişi böylece şans oyunu oynama imkânı bulamıyor ve bu şekilde kendini korumuş oluyor. Liste şimdiye kadar tüm şans oyunu oynanan salonlarda geçerli olmadığı için uzmanlar bunun genişletilmesini istiyor. Listeye özellikle de herkese açık olan şans oyunu otomatlarının dahil edilmesi isteniyor. KRV’de bunun yapılabilmesi için bir yasa değişikliğine ihtiyaç var. Oysa daha başka eyaletlerin bunu gerçekleştirdikleri ve bağımlıların kendi istekleri ile şans oyunu otomatiği oynanan salonlara alınmadıkları ifade edildi.

Bu uygulamanın en güzel örneğini ise Hessen oluşturuyor. Burada bu ‘yasaklı listesi’ imzaya açıldıktan kısa zaman sonra 10 bin kişi kendi isimlerini yazdırarak, oyun salonlarına girişlerinin yasaklanmasını istemişlerdi.