Almanya’yı etkisi altına alan grevlerin ardı arkası kesilmiyor. Daha geçen hafta 6 günlük greve giden makinistler bu kez süresiz yeni bir greve başladı. Alman Demiryollarının grevi durdurmak için GDL ile dün yaptığı toplantıdan sonuç çıkmadı. Bir haftadır devam eden kreş grevleri ise ikinci haftaya girdi. Grevler Alman ekonomisine büyük zarar verirken, sendikalar işvereni suçluyor.

Almanya’da özellikle son günlerde yapılan grevlerin ardı arkası kesilmiyor. 10 Mayıs’ta greve giden makinistler önceki grevin sona ermesinden bir hafta sonra süresiz yeni bir greve başladı. Almanya’da makinistlerin 9. grevi bugün sabah saat 02:00'ten itibaren başlarken, yük taşımacılığında çalışan makinistler ise dün saat 15:00 itibarıyla greve gitti. Ne kadar süreceği konusunda henüz bilgi verilmeyen grev, sona ermeden 48 saat önce kamuoyunun bilgilendirileceği bildirildi. Alman Demiryolları (Deutsche Bahn, DB) grevleri durdurmak için dün Makinistler Sendikası (GDL) ile bir araya geldi ancak bir sonuç çıkmadı.

Sendika, grevlerin sorumlusu Alman Demiryolları
Almanya’da sık sık tekrarlanan grevler yolcular kadar ekonomi çevrelerini de oldukça rahatsız ederken, sendikalar grevlerin sorumlusunun DB olduğunu açıklamıştı. DB’nin kendilerin oyalamakla ve hükümetin önümüzdeki aylarda çıkaracağı toplu sözleşmeyi beklemekle suçlayan sendika ilgili yasa, GDL gibi sendikaların yetkilerini azaltacağı gibi toplu sözleşme görüşmelerinin tek elden yürütülmesine imkan tanıyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan 6 günlük grev DB tarihinin en uzun süreli grev olarak kayıtlara geçerken, bu grevin daha uzun olması bekleniyor. Demiryolları grevleri en çok ekonomik oluşlarıyla gün geçtikçe daha fazla ilgi gören uzun yol taşımacılığı yapan otobüs şirketlerine yarıyor. Daha şimdiden otobüs şirketlerinin önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.

Kreş grevleri ikinci haftaya girdi
Öte yandan bir hafta önce süresiz greve giden kamuya bağlı kreş grevleri ikinci haftaya girdi. Okul öncesi çocukların gün boyu bakımından sorumlu olan kreş ve çocuk bakım merkezlerinde çalışan eğitmen ve sosyal pedagoglar süresiz greve gitti. Çalışma şartlarının ve ücretlerin iyileştirilmesi için dün özellikle kuzey Almanya’da binlerce kişi ‘Adil ücret şimdi‘ sloganıyla protesto yürüyüşü yaptı. Hamburg’da grevler nedeniyle 50 kreş tamamen kapatılırken, 80 kreşte ise acil durumlar için nöbetçi bulunduruluyor.

Grev, Aşağı Saksonya’da ise bin 600 kreşi, 13 bin 500 çalışanı kapsıyor. Verdi sendikası grevlerin sona ermesinin müzakerelerin devam etmesi için olumlu bir teklif gelmesi gerektiğini bildirdi.