Maaş zammı pazarlığında anlaşamayan makinistlerin altı günlük greve başlaması tren yolcularının günlük hayatını zorluyor. Yaşanan kaos, özellikle Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) gibi şehirlerarası mesafenin daha kısa olduğu ve on binlerce insanın işine raylı sistemi kullandığı eyaletlerde kendini gösteriyor. Makinistler sendikası GDL'i derhal greve son vermeye çağıran işçi temsilcileri günlük kaybın 100 milyon Euro olduğunu hatırlattı. 6 günlük bilanço ise 600 milyon Euro olarak devletin kasasından çıkacak.

Alman Demiryolları (DB), ana tren istasyonlarında yedek tren seferleri başlatsa da, sayıları az olduğu için yetersiz kaldı. DB, kaosu azaltmak amacıyla yolcuları için bir telefon hattı kurdu, internet sitesine ise istasyonlardaki durumu anlatan bilgiler yerleştirdi.

Yolcular, düzenli olarak güncellenen bu trenlerin ne zaman kalkacağını öğrenebiliyor. KRV'de trenlerin sadece yüzde 30'u seferlerine devam edebiliyor. Bu arada siyasiler grev hakkının kötüye kullanıldığı gerekçesi ile makinistler sendikası GDL'i eleştiriyor. Federal Başbakan Angela Merkel, sorunun çözümü için arabulucuların acilen devreye sokulmasını istiyor. Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel de arabulucu üzerinde duruyor. Grevden en çok etkilenen eyaletlerden biri de Brandenburg oldu. Geçen haftaki grevler yüzünden abitur sınavına giren çok sayıda öğrenci yolda kalmamak için okulun yakınlarındaki akrabalarında geceledi.

Eyaletin eğitim bakanı Günter Baaske ise dün ilan edilen grev karşısında işverenlere ve sendikalara ricada bulundu. Bugün devam eden ve cuma günü de devamı gelecek olan abitur sınavlarına dikkat çeken Baaske, 8 bin 800 abitur öğrencisinin zor durumda olduğunu söyledi. Ekonomi ve iş dünyasından da eleştiriler var.