Almanya’da Tren Makinistleri Sendikası (GDL), Alman Demiryolları İşletmesi (DB) ile yaptığı toplu görüşmelerden sonuç alamaması üzerine yeniden greve gitme kararı aldı. Grev yük taşımacılığında seferlerin saat 15:00’te durmasıyla start aldı. Greve yarın yolcu trenleri de dahil edilecek. En uzun süreli olması beklenen grevin Pazar günü saat 09:00’da sona ermesi bekleniyor.

DB’nin toplu sözleşme görüşmelerinde en son yüzde 4,7'lik artış ve iki kademede uygulanmaya konulmasını teklif ettiği beklenen zamlı ücret GDL'i tatmin etmemişti. GDL ‘uzun süreli yeni iş bırakma eylemleri düzenleneceğini‘ belirtmişti.

10 aydır devam eden görüşmelerde anlaşmazlık sağlanamadığı için 7 kez greve giden GDL Kasım ayında 100 saat sürdürmeyi planladığı grevi 60 saat sonra bitirmişti.

GREVİN HAYATI FELÇ ETMESİ BEKLENİYOR

Son dönemlerde gerek demiryolu ve gerekse havayolunda yaşanan grevler vatandaşları olumsuz etkiliyor. Yeni grev vatandaşların yanı sıra koalisyon ortaklarının da tepkisine yol açtı. "Vatandaşın grevi artık anlayışla karşılamadığını" kaydeden Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, grevin sadece yolcuları değil aynı zamanda Alman ekonomisini de vuracağını belirtti. Gabriel, grevin ekonomik zararının büyük olacağını, ancak anayasal hak olduğunu söyledi. Gabriel, tarafların bu konuda çözüm odaklı adım atmalarının yararlı olacağını sözlerine ekledi.

Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Michael Fuchs’da GDL’in Alman ekonomisi açısından bir risk faktörüne haline geldiğini savundu.