Almanya'da Federal Meclis üyeleri, yasama döneminin başından bu yana yaklaşık 11,6 milyon Euro ek gelir elde etti. Toplam 150 bin Euro’dan fazla kazanan 16 vekilin 14’ünün, Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partililerin olması dikkat çekti. İlk sırayı ise Peter Gauweiler’in istifasına rağmen en az 1,15 milyon Euro ek gelir elde eden Philipp Graf Lerchenfeld sayesinde CSU kaptırmadı.

Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Peter Gauweiler, Federal Meclis üyeleri arasında yan gelirleri en yüksek olan vekil listesinin başını çekiyordu. Geçtiğimiz Mart ayında Yunanistan’a mali destek konusunda parti yönetimiyle fikirleri örtüşmediğini sebep olarak gösteren Gauweiler parti yönetimi ve Federal Meclis üyeliğinden istifa etmişti. Federal Meclis üyelerinin faaliyetlerini inceleyen www.abgeordnetenwatch.de sitesinin bu hafta açıkladığı verilere göre Gauweiler’in istifasına rağmen ‘en çok ek gelir kazanan’ vekil yine CSU’lu biri oldu.

Tarım alanında faaliyet gösteren aile şirketinin sahibi Philipp Graf Lerchenfeld, 9082 Euro’luk milletvekili maaşının yanı sıra yaklaşık 1,15 milyon Euro ek gelir elde etti. Siteye göre Federal Meclis üyesi 631 vekilin 156’sının ek gelir kaynağı mevcut. Genel seçimlerden bu yana vekillerin toplam ek geliri ise 11,6 milyon Euro’yu oluşturdu. Ancak ek gelirlerin rakamı net olarak belirtilmek zorunda olmadığı, 10 kademeli düzenlemeye göre belirtme imkanı tanındığı için ek gelir rakamının daha yüksek olabileceği tahmin ediliyor.

www.abgeordnetenwatsch.de sitesinin tahminlerine göre Graf Lerchenfeld’in ek geliri 1,7 milyon Euro’yu bulabilir. Graf Lerchenfeld ise medyaya yaptığı açıklamalarda giderler dikkat alınmadığı için sitede yer verilen rakamın doğruyu yansıtmadığını savundu. Diğer dikkat çeken konu ise 56 CSU’lu milletvekilin 27’sinin ek gelir kaynağı olması. Vekillerin elde ettiği ek gelirler kaynakları şeffaf bir şekilde belirtilmemesi eleştirilmeye devam ediyor. Şimdiki yasal düzenlemeye göre, milletvekilleri ek gelirlerini 10 kademeli düzenlemeye göre belirtmeleri gerekiyor.

Öte yandan, 1001 ila 3500 Euro arası ek gelir elde eden vekiller rapor sunarken "1. kademede ek gelir elde ettim" diye beyannamede bulunuyor. En üst 10. kademede ise “250 bin Euro ve üstü” olarak geçiyor. Abgeordnetenwatch.de sitesinin yöneticisi Gregor Hackmack, Federal Başbakan Angela Merkel’in 2014 yılında toplam 222 bin Euro maaş aldığını dile getirerek, vekillerin ek gelirleri başbakanın maaşından daha fazla olmasının bir şeylerin doğru gitmediğinin göstergesi olduğunu vurguladı. Siteye göre vekillerin ek gelirleri net olarak belirtilmiş olsaydı rakam 21,4 milyon Euro’yu bulabilirdi. Hackmack vekillerden ek gelirlerini 1 Cent’ine kadar beyan etmelerini talep etti.

CDU ve CSU’luların ‘en çok kazananların’ başını çektiği listede, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Peer Steinbrcük 189 bin Euro ile 12'inci sırada geldi. Muhalefetteki Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi ise 67 bin Euro ek gelir beyan etti. Yeşiller’de Peter Meiwalt ise 30 bin Euro ile en çok ek geliri olan vekil oldu.