Almanya'daki grevler nedeniyle daha önce havaalanlarında istediği yere uçamayan, tren istasyonlarında mahsur kalan ve çocuklarına bakacak kimse bulamayan milyonlarca vatandaşın bu kez de mektupları ve paketleri vaktinde gelmedi. Postadaki yaşanan gecikme ise toplu sözleşme görüşmelerinde Deutsche Post ile uzlaşamayan Ver.di sendikasının çalışanları süresiz greve çağırmasından kaynaklanıyor.

Son aylarda Almanya’da süresiz grevlerin ardı arkası kesilmiyor. Bir hafta önce kreş çalışanları birçok aileyi etkileyen süresiz grevi sonlandırırken, bu kez de Deutsche Post çalışanları pazartesi öğle saatlerinden itibaren süresiz iş bırakma eylemi başlattı. Daha önceki haftalarda ise GDL sendikası ile Alman demiryolu işletmesi Deutsche Bahn arasındaki anlaşmazlık yüzünden Almanya genelindeki tüm makinistler greve gitmiş ve milyonlarca insan yolda kalmıştı.

Hizmet sektörünün en büyük sendikası olan Ver.di, Alman bürokrasinin can damarı olan posta hizmetlerini keserek Deutsche Post’a baskı yapıyor. Taraflar arasında yaşanan ücret anlaşmazlığında ne Ver.di ne de Deutsche Post kendi teklifinden ödün vermeye yanaşıyor. Yaşanan çekişmenin en belirgin mağduru ise evinde postanın gelmesini bekleyen vatandaşlar oluyor.

SÜRESİZ GREVİ BİTİRMEK DEUTSCHE POST’UN ELİNDE

Süresiz grev hakkında Ver.di’den yapılan açıklamada Deutsche Post’tan uzlaşma sağlayacak bir teklifte bulunması istendi. ZDF Morgenmagazin’e konuşan Ver.di Başkan Vekili Andrea Kocsis, “Kabul edebileceğimiz bir teklifte bulunmak ve grevi durdurmak artık Deutsche Post’un elinde.” dedi. Deutsche Post’un pazar rekabetine dayanıklı olduğunu ve büyük kar elde ettiğini savunan Kocsis, “Paket gönderilerinde şirketin pazar payı her geçen yıl biraz daha büyüyor. Bu nedenle Deutsche Post’un rekabet konusunda bir sıkıntı yok.” diye konuştu.

Buna karşılık Deutsche Post AG Yönetim Kurulu Başkanı Frank Appel ise Ver.di’nin mevcut iş yerlerini tehlikeye atmaması uyarısında bulundu. Bild’e konuşan Appel, “Toplu sözleşmelere göre maaş verilen ve rakiplerimizden yüzde 50 daha fazla ücret ödediğimiz 6 bin kişilik istihdama Ver.di’nin niye karşı olduğunu anlayamıyoruz. Ver.di kendi çıkarlarını işçilere rağmen öne koyarak anlaşmazlığı daha da tırmandırıyor. Süresiz grevle baş edebilecek durumdayız.” ifadelerini kullandı.

Bölgesel şirketlerdeki çalışanlara da toplu sözleşme tarifesine göre maaş ödenmesini talep eden Ver.di, bunun karşılığında 2015 için düzenli ücret artışından vazgeçerek bir defalığına 500 Euro verilmesini ve gelecek yıl için de yüzde 2,7 oranında ücret artışı talep ediyor. Ver.di’nin açıkladığı rakamlara göre Deutsche Post’un 49 bölgede açtığı şubelerde çalışanlara “tarifenin altında” ücret ödeniyor. Ortalama 17,70 Euro saat ücreti ödendiği vurgulayan Deutsche Post tarafı ise bunun yeterince yüksek olduğunu ve daha fazlasının rekabet gücünü zayıflatacağını savunuyor.