Almanya'da muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, iç istihbaratta kullanılan muhbirler (V-Leute) hakkında bilgi vermediği gerekçesiyle hükümeti, Anayasa Mahkemesi’ne şikayet etti. Hukuk devletinde gizliliğin sınırlarının olacağını belirten muhalefet, NSU cinayetlerinde muhbirlerin etkisinin ortaya çıkarılamadığını ifade etti.

Yaklaşık 35 sene önce Münih’teki Sonbahar Festivali’nde (Oktoberfest) 13 kişinin ölümüne ve 211 kişinin yaralanmasına sebep olan bombalı saldırı ile 8 Türk’ün ölümüne neden olan NSU teröründe muhbirlerin (V- Leute) fonksiyonunun ortaya çıkarılmamasının hukuk devletinde kabul edilemeyeceğini belirten muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti, federal hükümetin muhbirler hakkında gelen bilgi taleplerine cevap vermemesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Hukuk devletinde istihbarat kuruluşlarının kontrol dışında olamayacağını ve Federal Meclis’in bilgi alma hakkının engellenemeyeceğini belirten muhalefet partileri, 1980’de Münih’te saldırı düzenleyen Gundolf Köhler’in aşırı sağcı olduğuna dikkat çekti. Bu saldırganın tek başına eylemi gerçekleştirmemiş olabileceğini belirten Sol Partili Petra Sitte, NSU cinayetlerinin istihbarat kurumlarına çalışan muhbirlerin fonksiyonlarının tartışmaya açtığını söyledi.

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu’nun da birçok defa muhbirler hakkında bilgi talep ettiğini fakat hükümetin bilgi vermekten kaçındığını ifade eden partiler, aşırı sağ saldırı ve olaylarda muhbirlerin ne kadar etkisinin olup olmadığının ortaya çıkarılamadığını kaydetti. Parlamentonun ne olduğunu ve nerede yanlış yapıldığını öğrenme hakkı olduğunu beyan eden Yeşiller milletvekili Dr. Konstantin von Notz ise Federal hükümetin, muhbirler hakkında bilgi vermemeye yanaşmamasının geçerli bir sebebi olmadığını iddia etti.

Devletin gizli bilgilerinin olabileceğini fakat saldırı ve cinayetlerde; varsa etkisi olan muhbirlerin devletin gizli sırlarına girmeyeceğini söyleyen Dr. von Notz, Federal Meclis ile hükümet arasında bu konuda anlaşmazlık yaşandığını ve konunun Anayasa Mahkemesi tarafından çözüme kavuşturulması için başvurduklarını vurguladı. “Birçok bilgi ne halka ne de Meclis’e veriliyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Bu konuda yasal çalışma yapılması ihtiyaç oldu. Federal Parlamento’nun kontrol mekanizmasının yüzde 100 işlemesi gerekiyor eğer istisna olacaksa bunun sınırlarının iyi bir şekilde çizilmesi lazım." diyen Yeşil politikacı hukuk devletinde muhbirlerin çalışmalarının ne kadarının gizli olduğunun belirlenmesi gerektiğini söyledi. İstihbarat kuruluşlarının kontrole genelde sıcak bakmadıklarını söyleyen Britta Hasselmann, istihbarat servislerinin nasıl çalıştığının tartışılmasını istedi.