Almanya'daki tüm iltica merkezlerinin yerlerini gösteren "Benim mahallemde hiçbir mülteci merkezine yer yok" başlıklı bir haritanın ortaya çıkması ülkede tartışmaya yol açtı.

Google Maps hizmeti ile oluşturulan haritada mülteci yurtlarının adresi, posta ve telefon numaralarına yer verilmesi dikkatleri çekti. Mülteci yurtlarına karşı çıkmaları için halkı ayaklandırmaya çalışanlar, "Bu haritayı beraber genişletelim. Sadece sizin yardımınızla bu sığınmacıların evlerini tespit etmek mümkün" açıklamasına yer verdi.

Aylardır mevcut olan haritanın kimin ve hangi amaçla oluşturduğu ise tam olarak bilinmiyor. Haritanın kamuya mal olmasından sonra, Google arama motoruna yönelik eleştiriler dile getirildi. Şirketten, mülteci yurtlarına saldırıları teşvik edeceği sakıncasını dile getirilerek haritayı silmeleri talep edildi. Google Deutschland sözcüsü Lena Heuermann, konuyla ilgili açıklamada bulunarak, “MyMaps, coğrafi bilgileri yayımlamak için tarafsız bir platformdur. Tabii ki politikalarımıza aykırı olan haritaları sileceğiz. Şu anda böyle bir durumun söz konusu olup olmadığını araştırıyoruz." ifadelerini kullandı

MÜLTECİ YURDUNA ATEŞ AÇILDI

Diğer taraftan Saksonya eyaletindeki Böhlen’de bulunan mülteci yurduna kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı. Leipzig polisinin verdiği bilgiye göre yurtta kalanlardan kimse yaralanmazken pencerelerde maddi hasar meydana geldi. Yurda yapılan silahlı saldırıyla ilgili soruşturmayı aşırı sağa karşı mücadele veren Emniyet’in Operasyonal Müdafaa Merkezi’nin (OAZ) üstlendiği belirtildi. Saldırı anında yurtta kaç kişi bulunduğu belirtilmezken eski bir otel olan mülteci yurduna yaklaşık 180 kişinin yerleştirildiği bilgisi verildi.

Almanya’da son aylarda mülteci yurtlarına yönelik saldırı girişimleri dikkat çekiyor. Son olarak Saksonya eyaletinde Meissen’de mülteci yurdu olarak planlanan bina kundaklandı. Bu zamana kadar fail ya da failler yakalanamadı.