Almanya’ya sığınmacı akınının artarak devam etmesi Başbakan Angela Merkel'in üzerindeki baskıyı artırdı. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratik Birlik'in (CDU) oy oranını yüzde 36’lara gerilerken, Bavyera merkezli kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) Başkanı Horst Seehofer, başbakana 1 Kasım’a kadar süre verdi.

Almanya’ya mülteci akını devam ediyor. Bütün tedbirlere rağmen sayıları günlük 5 ile 10 bin arasında değişen sığınmacılar Avusturya sınırından ülkeye giriş yapıyor. Mülteci krizi Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU arasındaki krizi derinleştiriyor.

CSU Başkanı Seehofer, Merkel’e mülteci politikasında değişikliğe gitmesi ve mülteci akınını sınırlaması için Pazar gününe kadar süre tanıdı. Merkel’e ültimatom veren Seehofer, "Pazar günününe kadar değişen bir şeyin olmaması halinde başka hangi adımları atabiliriz, onları düşüneceğiz." ifadelerini kullandı. Mülteci krizinin CDU ve CSU’nun varlığını tehlikeye attığını ileri süren Seehofer, iltica politikasında sert değişikliğe gidilmesini istiyor.

MERKEL’DEN SEEHOFER’E: ELİMİZDE ANAHTAR YOK Kİ ÇEVİRELİM

CSU Başkanı Seehofer'e cevap veren Merkel, mülteci krizini çözmek için ellerinde anahtar olmadığını, ancak adım adım çözüme gideceklerini söyledi. "Anahtarı kapatarak sorunu çözemiyoruz. Aksine adım adım gitmek zorundayız." diyen Başbakan Merkel, "Mültecilerin izlediği Balkan rotasında yakın işbirliği için anlaştık ve organizasyonların iyileşmesi için tedbirler aldık." dedi.

Bavyera Polis Teşkilatı’nın bildirdiğine göre 5 Eylül 2015 tarihinden bugüne Almanya’ya Bavyera sınırından 318 bin mülteci giriş yaptı. Sınırlarda kontrol yapılmasına rağmen gündem ortalama 5 ile 10 bin arasında değişen sığınmacının ülkeye girdiği belirtildi.

ALMANYA SINIRLARI KONTROLE DEVAM ETMEK İSTİYOR

15 Eylül 2015 tarihinde Avusturya sınırında serbest dolaşımı sağlayan Schengen uygulamasını kaldırarak kontrollere başlayan Almanya’nın buna devam etmek istediği belirtildi. Gelecek hafta bitecek süreyi uzatmak isteyen Alman hükümetinin, Avrupa Birliği Komisyonu’nun kararını beklediği ifade edildi.

BİRÇOK EYALET YENİ İLTİCA YASASINI UYGULAMAYA BAŞLAMADI

Federal hükümetin geçtiğimiz hafta kabul ettiği ve Cumartesi günü yürürlüğe giren iltica yasasındaki değişiklikleri bu hafta sadece bir eyaletin uygulamak için karar aldığı açıklandı. Yeni yasaya göre iltica başvurusu yapan ve ilk kabul merkezlerinde kalan sığınmacılara maddi yardım yapılmayacak. Mültecilere günlük olarak ana ihtiyaçlarını karşılamaları için verilen 5 Euro ve ayda 143 Euro ödenmeyecek. Bunun yerine bu ihtiyaçlar doğrudan verilecek.

Günlük ödenen 5 Euro’nun üç kişiye verildiğinde ayda 500- 600 Euro olduğunu söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, sığınmacıların bu paraları insan tacirlerine vermeleri için akrabalarına gönderebileceğini ileri sürdü. Bu hafta sadece Bavyera eyaleti para ödememe konusunda karar aldığını duyurdu. Diğer eyaletler ise 5 Euro yerine insanlara günlük sigara, çikolata, tramvay bileti gibi ihtiyaçların dağıtılmasının çok daha zor ve bürokratik olacağını kaydediyorlar.