Almanya'da Baden Württemberg eyaletinin farklı şehirlerinde bulunan mülteci yurtlarına, dün sabah erken saatlerde uyuşturucu baskını düzenlendi. Yapılan baskınlar sonucu uyuşturucu ticareti yaptığı şüphesiyle 10 mülteci gözaltına alındı. Polisten yapılan açıklamada uyuşturucu ticareti yaptığı şüphesiyle Pazartesi erken saatlerde Mannheim’da Mülteci Kabul Merkezi (LEA) ile Heidelberg’te 8 yurt ve yerleşkeye ayrıca eyalet genelinde 16 ayrı mülteci yurduna baskınlar düzenlendi.

Oldukça geniş kapsamlı düzenlenen operasyonların sadece Rhein-Neckar bölgesi, Mannheim, Heidelberg bölümünde 300 civarında polis görev yaptı. Söz konusu operasyonların geçen yıl Aralık ayından bu yana Mannheim ve civarında polis tarafından uyuşturucu ticareti şüphesiyle bazı mültecilerin takip edilmesi sonucu yapıldığı da verilen bilgiler arasına yer alıyor. Hâlihazırdaki uygulamaya göre mülteciler mülteci yerleşkelerinde 6 haftadan 3 aya kadar kalıyor. Bu süre içerisinde resmi işlemleri (kabul/red) devam ediyor. Yerleşkelerde görev yapan bazı danışmanlar değişik platformlarda mülteciler arasında uyuşturucu kullananların olduğuna dikkat çekmişti.

UYUŞTURUCU ÇETELERİ İÇİN MÜSAİT ZEMİN

Uyuşturucu ile mücadele uzmanları, uyuşturucu kullanan mültecilerin içinde bulundukları sosyal ve ekonomik durumdan dolayı uyuşturucu ticaretine çok kolay kayabildiğine dikkat çekti. Bu durumu fırsat bilen uyuşturucu çetelerinin de mültecileri bu alanda kullanmak için fırsat kolladığını vurgulayan uzmanlar, polis takibinin yanı sıra mültecilerin sosyal yönden desteklenmesinin bu süreçte çok hayati öneme sahip olduğunu hatırlattı. Bu konuda bazı sivil toplum kuruluşlarının da çalışmaları olduğu biliniyor.