Almanya’da en fazla mülteci kabul eden eyaletlerin başında gelen Baden Württemberg’de 27 Temmuz’da yapılacak ikinci Mülteci Zirvesi öncesinde yerel idareler eyalet hükümetine yardım çağrısında bulundu. Gelen mültecilerin barınma yeri konusunda çok ciddi problemler yaşadığı vurgusunun yapıldığı çağrıda durum ‘krizin eşiği’ olarak tarif edildi.

Mültecilerin yerleştirilmesi bakımından yerel idarelerin durumunun artık sınırda olduğuna dikkat çeken Yerel İdareler Birliği Başkanı Joachim Walter (CDU), ikinci zirvede bu konuda kesin çözümler bulunmasının zorunlu olduğu aksi takdirde çok bir sürece girileceğinin altını çizdi.

Pazartesi günü yapılacak olan zirvede mülteci kabul merkezleri ve mülteci yerleşkelerinin kapasite durumu, yeni yerleşke planları, mülteci yurtlarının güvenliği gibi konuların öncelikli olarak ele alınacağı tahmin ediliyor. Zirvede son günlerde federal düzeyde de sıkça gündeme gelen kalifiye mültecilere istihdam kolaylığı sağlanması konusunun da ele alınması bekleniyor. 2015 yılının içinde şimdiye kadar eyalete 80 bin yeni mülteci geldi. 2014 yılında bu rakam 54 bin olarak kayıtlara geçmişti. Mevcut istatistiklere göre eyalete her gün ortalama 300 yeni mülteci geliyor.

Mülteci Zirvesi’nin ilki geçen yıl Ekim ayında Başbakan Winfried Kretschmann başkanlığında, kiliseler, yardım kuruluşları, konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin de yer aldığı 30 katılımcı ile yapılmıştı.