Almanya, cinayete müebbet hapis cezası verilmemesi ile ilgili talebi tartışıyor. Spiegel dergisi ile Frankfurter Allgemeise Zeitung’da (FAZ) çıkan haberlere göre bir uzmanlar komisyonu değişiklik talebinde bulunuyor. Komisyon, cinayetin otomatik olarak müebbet hapis ile birlikte düşünülmemesini istiyor. Bunun yerine mahkemelere daha esnek davranmayı sağlayacak kanunlar isteyen komisyon tavsiyelerini bugün Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’a iletiyor.

Maas, bundan 1,5 sene evvel ceza hukukundaki cinayet ve kasten adam öldürme ile ilgili maddeleri Nazi döneminden kaldıkları gerekçesiyle değiştirmek istediğini söylemişti. Maas cinayet suçunun daha iyi tanımlanmasını istemiş ve bunun için bir uzman komisyonu kurmuştu. 16 bilim adamı, hakim ve savcıdan oluşan komisyon Spiegel’in iddiasına göre bir rapor hazırladı. Bu raporla komisyon, ceza hukukundaki ‘katil’ kavramının üzerinin çizilmesini istiyor. Hukukçular böylelikle Nazi döneminin son izlerini de uzaklaştıracaklarını düşünüyor. Komisyon ayrıca cinayete götüren sebepler için de bir kriter katalogunun genişletilmesini tavsiye ediyor.

Bu tavsiyeye uyulduğu takdirde cinsiyet, etnik köken, inançtan dolayı öldürmeler cinayet olarak görülecek ve bu şekilde cezaya çarptırılacak. Hakimler ve avukat birlikleri uzun süredir adam öldürme ile ilgili suçlarda failin değil fiilin ön plana çıkarılmasını istiyorlar. Bu görüşe göre 1941’deki Nazi Ceza Hukuku Reformu, Nazi hukukçuların ideolojik düşüncelerinin Alman Hukuku’na yerleşmesini amaçlıyordu. Bu hukukçular, ceza vermede olayın kendisinin değil, arkasındaki suçu işleme zihniyetinin belirleyici olduğunu düşünüyorlardı. Bu sebeple de şahsi yapısından dolayı tehlike arz ettiği kabul edilen ‘suçlu tipler’i vardı.