Almanya'da terör tehdidi nedeniyle Federal İçişleri ve Adalet bakanlıkları kişilere ait telefon, e-mail ve internet bilgilerini kayıt almayı hedefleyen yasa çalışması üzerinde anlaştı. Muhalefet partileri ise vatandaşların genel terör şüphelisi konumuna itilecekleri gerekçesiyle bu girişime sert tepki gösterdi.

Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP), koalisyon hükümetinin terörle mücadele kapsamında kişilere özel telefon, e-mail ve internet bağlantılarının kayıt altına alma planına tepki gösterdi. Özellikle Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) yüklenen Yeşiller, SPD’nin vatandaşların haklarının korunmasında güven vermediğini belirtti.

Yeşiller Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, potansiyel terör şüphelisini belirlemek için çok sayıda vatandaşın bilgilerinin kayıt altına alınacağını ve bunun yerine emniyet teşkilatındaki personele yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

Federal hükümet, özel bilgilerin kayıt altına alınması yasası için Avrupa Birliği’nin bu konudaki yönetmeliğini bekliyordu. Hükümet çevrelerinin verdiği bilgiye göre, Bremen ve Braunschweig’de güvenlik birimlerinin terör saldırısı riski nedeniyle alarma geçmesi, hükümeti AB’nin yönetmeliğini beklemeden uygulamaya koymaya sevk etti. Bu konuda Adalet ve İçişleri Bakanının anlaştığı iddia ediliyor.

Bu zamana kadar Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), kişilere özel iletişim bilgilerinin kayıt altına alınmasına karşı çıkıyordu. Anayasa Mahkemesi 2010 yılında verdiği kararla özel bilgilerin altı ay kayıt altına alınmasına karşı çıkmıştı. Mahkeme, kişilere özel bilgilerin kayıt altına alınmasına kesin kurallar getirilmesini talep etmişti. İçişleri Bakanlığı’nın Adalet Bakanı Heiko Maas’ın onayını almak için doktorlar, avukatlar ve gazeteciler gibi bazı meslek guruplarının yasanın kapsamı dışında tutulması teklifini yaptığı ifade ediliyor.

SPD’li İç Politika Uzmanı Uli Grotsch, özel bilgilerin saldırı riski olduğu durumlarda saldırıyı planlayan arka plandaki zanlılara ulaşmak için kullanılacağını kaydetti. Yeşiller Grup Başkanı Göring- Eckardt, kapsamlı teknik takibin terör sorunu önceden çözmediğini bunun Paris ve Kopenhag saldırılarında görüldüğünü ifade etti. Terör tehlikesinin çok az bir radikal kesimden geldiğini ve bunları takip etme yerine bütün insanları genel şüpheli olarak ele almanın kabul edilemez olduğunu söyledi. FDP Genel Sekreteri Nicola Beer de bütün vatandaşların özel bilgilerinin ve hareket profillerinin kayıt toplanması yerine polisin donanımının artırılmasını talep etti.