Alman Sol Parti Başkanı Gregor Gysi, 18 Mart günü Frankfurt’ta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni binasının açılışında yapılan Blockupy protestoları sırasında patlak veren şiddetin arkasında güvenlik güçlerinin olabileceğini iddia etti.

Gysi, “Ben komplo teorisyeni değilim. Fakat siyasi sorunları örtbas etmek için bazı polis muhbirlerinin şiddeti körüklediği izlenimini alıyorum. Çünkü bundan sonra sadece şiddet hakkında konuşuyoruz ve asıl siyasi problemler hakkında hiçbir zaman konuşmuyoruz.” dedi. Gysi, ayrıca, şiddetten tam olarak kimlerin sorumlu olduğunu da bilmek istediğini sözlerine ekledi.

Sol Parti’nin bir üst düzey yöneticilerinden Bern Riexinger de Gysi’nin açıklamalarını destekledi. Sol görüşlü protestocularının hareketini hatırlatan Riexinger “Provokatör ajanların iş başında olduğunu gösteren kanıtlar mevcut.” dedi.

ECB’nin yeni binasının açılış törenine karşı düzenlenen Blockupy protestolarına Avrupa’nın birçok ülkesinde binlerce kişi katılmıştı. Polis, gösterilere karşı birkaç günlük hazırlık yapmasına rağmen, polis araçları yakılmış ve göstericiler polisle çatışmıştı.