Sosyal Demokrat Parti (SPD), iktidar ortağı Birlik (CDU/CSU) partilerin mülteci konusu çerçevesindeki anayasa değişikliği yapma isteğine ‘kırmızı ışık’ yaktı. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, anayasanın 16 ve 16a maddelerine dokunulamayacağını vurguladı.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), Ekim ayının sonuna kadar mültecilere yönelik yasa paketi hazırlanacağını, bu çerçevede anayasada değişiklik yapılması gerektiğini belirtmişti. “SPD’nin onaylamayacağı bazı şeyler vardır” diyen Gabriel, sığınmanın bireysel hak olduğunu, belirli bir kotaya bağlı olamayacağını vurguladı.

Büyük Koalisyon ortaklarının liderler zirvesi hakkında konuşan Gabriel, bu görüşmede iltica işlemlerin hızlandırılması, federal düzeyin ilk kayıt merkezlerin kapasitesinin artırılması, eyalet ve belediyelere 3 milyar Euro’dan fazla yardım yapılması konusunda anlaşma sağlayacaklarına inandığını söyledi. Gabriel, SPD Meclis Grubu’nun istişare toplantısında konuşmasında ayrıca, Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci politikalarında acil değişiklik yapılması gerektiğini, aksi takdirde sınırları açık tutmanın zor olacağını vurguladı. Ulusal sınırlara geri dönülmesi sakıncasını dile getiren Gabriel, "Bu siyasi ve zihinsel olarak büyük bir kayıp olacak." ifadesini kullandı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere’nin anayasada değişiklik yapma düşüncesine Başbakan Angela Merkel (CDU) ve Birlik partileri Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder de olumsuz yaklaştı. Merkel hükümet sözcüsü aracılığıyla iltica hakkına dokunulmayacağını duyurdu. Kauder de değişiklik yapılmayacağı konusunda net tavrını belirtti.