Almanya’da yaşayan Türkler için izin sezonu gelirken, polis teşkilatı artan hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları uyardı. Vatandaşların izin süresinde komşularından destek alması, hırsızlık sigortası yaptırması, kapı ve pencerelerini güvenli hale getirmeleri öneriliyor.

Almanya’da yıllık izin dönemine girilirken özellikle Türkiye’ye giden ailelerin hırsızlığa karşı önlem alması gerektiğine dikkat çekiliyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre ev soygunu sayıları bir önceki yıla göre yüzde 1,8 artarak 152 bin 123’e ulaştı. Soygunlarda son 16 yılın en yüksek sayılarına ulaşılırken özellikle yurtdışında herhangi bir ülkeye tatile gidecek vatandaşlara yönelik uyarılar gelmeye devam ediyor. Tatil için evlerinden uzun süre ayrı kalacaklara komşularından destek alması tavsiye ediliyor. Hırsızların özellikle posta kutuları boşaltılmayan evleri takibe aldığı ve evde olmadığını anladıkları ailelerin konutlarını soydukları belirtiliyor. Çok sayıda hırsızlık vakasının teşebbüs aşamasında engellenebildiğini belirten uzmanlar, "Evlerde ara sıra hareketlilik sağlanması hırsızlar için ciddi caydırıcı bir unsur." ifadelerini kullanıyor.

'BİZİM EVE HIRSIZ GİRMEZ' DEMEYİN

Polis yetkilileri sağlam olmayan kapı ve pencerelerin hırsızlara davetiye çıkardığını belirterek "Evde değerli bir şey yok, bize hırsız girmez" şeklindeki algının yanlış olduğunu söylüyor. Emniyet yetkilileri ‘hırsız her zaman çalacak çok şey bulacağı ümidiyle hareket eder’ sözleriyle uyarıyor. Alarm sistemleri ve güvenli kapılar hırsızlar için caydırıcı unsurlar olarak öne çıkıyor.

‘SİGORTAM VAR, NASILSA ÖDER’ ALGISI YANLIŞ

Evlerin hırsızlığa karşı sigortalatılmasının olası hırsızlık olaylarında zararın tazmini için önemli bir diğer unsur. Sigortaların neleri kapsadığının kontrol edilmesi gerekiyor. ‘Sigortam var, nasılsa öder’ algısı, düşük kapsamlı sigortalarda hayal kırıklığı oluşturabilir.

HIRSIZLAR BADEN-WÜRTTEMBERG’DE OTOMOBİL GALERİLERİNE DADANDI

Baden-Württemberg Eyaleti Polis Teşkilatı’ndan yapılan açıklamaya göre hırsızlık olaylarından dolayı ortaya çıkan zarar 2014 yılında ikiye katlanarak 14 milyon Euro’ya ulaştı. Evlerin yanı sıra araba galerileri ve tamirhanelerde de hırsızlık vakalarının arttığını belirten polis yetkilileri, 1300 hırsızlık vakasının yaşandığını bildirdi.

Araba galerine ve tamirhanelere giren hırsızların araçlarla lastikleri boşalttığı, araçların ayna ya da navigasyon gibi parçalarını söktüklerini belirten emniyet yetkilileri, yaşanan hırsızlık olaylarına ilişkin sektör temsilcileri ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Özellikle Doğu Avrupa’da organize olarak Almanya’ya gelen hırsızlık çetelerinin onlarca aracı aynı anda soyduğu bildirildi.