Hamburg Ticaret Odası Genel Müdürü Prof. Hans-Jörg Schmidt-Trenz’in yıllık kazancının 475 bin Euro olduğunun kamuoyuna yansıması tartışmaları da beraberinde getirdi. Üye aidatlarıyla faaliyetlerini sürdüren Ticaret Odası’nın genel müdürünün kazancı Almanya Başbakanı Angela Merkel’in iki, yılda 178 bin Euro kazanan Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz’un kazancının ise üç katına tekabül ediyor.

“Die Kammer sind WIR!” (Parlamento BİZİZ) adlı STK'nın sözcüsü Tobias Bergmann konuyla ilgili yaptığı açıklamada Schmidt-Trenz’in yıllık nerdeyse yarım milyon Euro kazanmasının kendilerini adeta şok ettiğini ve rakamın çok abartılı olduğunu belirtti.

Ticaret odalarının çoğunluğunu mecburi üyelik ücretlerinden elde ettiği mali kaynaklarla ekonominin bağımsız idari kurumu olarak kamu yararına faaliyet yaptığını kaydeden Bergmann, "Özellikle bunun için bu ücret adil değil." dedi.

Bergmann, “Özel sektör ile karşılaştırıldığında uygun değil. Zorunlu katkılarla finanse edilen ticaret odaları, pazarda rekabet etmek zorunda değil ve iflas etme durumu yok. Aynı şekilde icra riski bulunmadığı gibi ekonomik risk de taşımıyor." dedi.

Yıllık 38 milyon Euro üye geliri sağlayan Hamburg Ticaret Odası personel harcamaları için yaklaşık 21 milyon Euro harcıyor.