Almanya’nın başkenti Berlin ile Brandenburg Eyaletleri’nde toplu taşıma araçlarında kaçak yolculuk yapıp yakalananlar önümüzdeki aydan itibaren 40 Euro yerine 60 Euro ceza ödeyecek. Federal Eyaletler Meclisi geçen ay aldığı bir kararla zammı olanaklı kıldı. Meclis, 2002 yılından bu yana 40 Euro olarak kesilen para cezasının caydırıcı etkisinin artık kalmadığı düşüncesinden hareketle cezayı 60 Euro’ya yükseltti.

Berlin’de bir yılda 500 bini aşkın yolcu toplu taşıma araçlarına biletsiz binerken bu sayı Almanya genelinde 350 milyon yolcuya yükseliyor. Kaçak yolcular Berlin hazinesini 20 milyon Euro zarara uğratıyorlar. Almanya genelinde ise yekün 250 milyon Euro olarak ifade ediliyor. Alman Ulaştırma İşletmeleri Birliği (VDV) kaçak yolculara kesilecek para cezasının yüzde 50 oranında artırılmasını "Kaçak yolcular için önemli bir uyarı, dürüst yolcular için ise iyi bir sinyal" olarak değerlendirdi. Ülke genelinde toplu taşıma araçlarında kaçak yolculuk yapılmasını engellemek için yapılan kontrollere yılda 100 milyon Euro’nun üzerinde para harcanıyor.

BERLİN’DE ZARAR 20 MİLYON EURO

Berlin Şehir Taşıtları İşletmesi BVG ile banliyö trenlerinden sorumlu Alman Demiryolları İşletmesi kaçak yolculuklar sebebiyle yılda 20 milyon Euro zarar edildiğini bildirdi. Kaçak yolculukla mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarında kontroller sıklaştırıldı. Berlin’de bir yıl içinde üç kez üst üste biletsiz yakalanan yolcular hakkında suç duyurusunda bulunuluyor ve cezai işlem başlatılıyor. Geçen yıl toplu taşıma araçlarına biletsiz binerek üç kez yakalanan yolcu sayısı yaklaşık bin olarak kayıtlara işlendi.