Almanya Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı (BMFSFJ) ARD, ZDF, TV SPIELFILM ve Vodafone ile ortaklaşa Türkçe site hazırladı. "Schau hin. Was dein Kind mit Medien macht" (Yakından bak. Çocuğun medya ile ne yapıyor) inisiyatifi siteden medya kullanımı konusunda velileri filmlerle, broşürlerle gerektiğinde ise yönlendirmelerle bilgilendiriyor.

İnternet, televizyon, akıllı telefon benzeri elektronik medyanın yetişkinlerde olduğu gibi genç ve çocuklarda da yaygınlaşması sosyal ve pedagojik sorunları da beraberinde getiriyor. Çocuğun medya üzerinden tehlikeli akımların eline düşmesi, ailelerin bu konuda dengeli bir tutum sergileyememeleri sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirdiği ise herkesin malumu. Haziran ayında Vodafone Vakfı'nın araştırma sonuçlarına göre çocuk ve gençler yanlış internet ve sosyal medya kullanımı sonucu bağımlı hale geliyor ve okul, iş, aile ve sosyal çevreden tamamen uzaklaşıyorlar.

Aileleri bu zor konu karşısında yalnız bırakmamak için Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı (BMFSFJ) yeni bir uygulama ile harekete geçti. BMFSFJ, Alman kamu televizyon kanalları ARD ve ZDF'in yanı sıra televizyon dergisi TV Spielfilm ve Vodafone ile ortaklaşa bir internet sitesini hayata geçirdi. "Schau hin. Was dein Kind mit Medien macht" (Yakından bak. Çocuğun medya ile ne yapıyor) girişimi diye adlandırılan inisiyatifin internet sitesinde Türkçe dilinde de en geniş manasıyla elektronik medya alanında velilere yol gösterilecek.

AİLELER YARDIMCI FİLM VE BROŞÜRLERİ SİTEDEN İNDİREBİLİYOR

Yayına giren yeni Türkçe internet sitesi, çocukların medya kullanımına dair bilinmesi gerekenler ve altın kuralların yanı sıra, internet, sosyal medya, bilgisayar oyunları ve filmler gibi farklı medyalardaki güvenlik ayarlarına dair bilgiler de sunuyor. Sonsuz ekran, Sanal zorbalık durumunda ne yapılmalı, anne babalar çocuklarını böyle korurlar, akıllı telefon ve tabletin doğru kullanılması için öneriler, veri koruma benzeri konular siteden seçilmiş birkaç başlığı oluşturuyor.

Almanyalı ünlü komedyen Fatih Çevikkollu'nun seslendirdiği bilgilendirme filmlerinin yanı sıra, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın (ZfTI) katkılarıyla Türkçeye kazandırılan "Medyayı birlikte keşfedin" başlıklı aileler için medya kullanım broşürü de bu site üzerinden kullanıcıların ilgisine sunulmuş. Sunduğu hizmetlerle daha fazla Türk ailesine destek olmayı hedefleyen SCHAU HIN! inisiyatifinin Türkçe hizmetleri için Arbeitskreis Neue Erziehung e.V. Derneği'nden de yardım alınmış.