Alman hükümeti, her türlü hırsızlık suçuna karışan ve vergi kaçıranların ehliyetlerine el koymaya hazırlanıyor. 2016 yılından itibaren geçerli olması planlanan yasaya göre hırsızlık suçu nedeniyle ceza alanlara trafiğe çıkma yasağı getirilmesi planlanıyor. Yasayla özellikle gençlerin başta hırsızlık gibi suçlara bulaşmalarının önlenmesinin hedeflendiği belirtildi.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas'ın hazırladığı yasaya, para cezalarının yeterince etkili olmadığının tespit edilmesi ve kişileri hırsızlık gibi suçları işlemekten vazgeçirmek için hapis cezası yerine alternatif tedbirler geliştirilmesi zorunluluğunun sebebiyet verdiği belirtildi.

Hükümetin koalisyon sözleşmesinde de "Gençler ve yetişkinlerde para cezasının etkisinin görülmediği üzere hapis cezası yerine alternatif olarak trafiğe çıkma cezası uygulayacağız." maddesi yer alıyor.

Ehliyete el konulması planıyla ilgili Birlik Partileri CDU/CSU Grup Başkanvekili Thomas Strobl, hedeflerinin hakimlere daha fazla yaptırım seçeneği sunmak olduğunu söyledi.

Yasa tasarısına göre hakim suça karışan gencin ehliyetine el koyulmasına karar verebileceği gibi eğer gencin henüz ehliyeti yoksa ehliyet almasının yasaklanmasına da karar verebilecek.

Avrupa’nın en büyük otomobil kulübü ADAC ise hükümetin planını eleştirerek, "Trafikte ehliyete el koyarak ıslah etme metodunu reddediyoruz ve bu böyle kalacak." açıklamasını yaptı. ADAC açıklamasında ayrıca, trafik dışında suçlar nedeniyle ehliyete el konulması yaptırımının doğru bir adım olmayacağı da vurgulandı.

Federal Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada koalisyon sözleşmesinde yer alan planı uygulamak için çalışma yapıldığı, fakat yasanın ne zaman yürürlüğe gireceğinin ise kesinlik kazanmadığı ifade edildi.