Almanya’nın dış istihbarat teşkilatı Federal Haberalma Servisi’nin (BND) ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) ile Avrupa’da casusluk yapmaya yardımcı olduğu ortaya çıkması Büyük Koalisyon’da çatlağa sebep oldu. Birlik (CDU/CSU) partilerinden Sosyal Demokrat Partililerin (SPD) tavrına yönelik eleştiri geldi. S

PD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, ‘telekulak skandalı’ ile ilgili Başbakan Angela Merkel (CDU) ile iki kez konuştuğunu, Merkel’in bu konuşmalarda Alman şirketlerin dinlenmesi söz konusu olmadığını söylediğini anlatmıştı.

CDU Başkan Yardımcısı Thomas Strobl ise “Olayı dramatize etmek için hiçbir neden yoktur.” dedi. Federal Meclis NSA Komisyonu’nun CDU’lu üyesi Patrick Sensburg ise koalisyon ortaklarının birbirine olan davranışına değinerek, SPD’nin çekimser kalmamasını eleştirdi. CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise bugün toplanacak Federal Meclis Denetleme Kurulu’nu konuyla ilgili bilgilendireceğini, kimsenin konudan partisi için çıkar gözetmemesi gerektiğini belirtti.

Diğer taraftan ise Federal Savcı Harald Range’ye yönelik da eleştiriler artıyor. Yeşiller Partili Federal Meclis Hukuk Komisyonu Renate Künast, NSA skandalı, Amerikan insansız hava araçları ve CIA işkence raporu karşısındaki tavrını ağır eleştirerek, “Federal Başsavcı maalesef sadece ‘kontrol’ savcısı konumuna geldi, hep kontrol ediyor, ama bir karar almıyor.” diye açıklamada bulundu. Range’nin yarın Hukuk Komisyonu’na konuyla ilgili ifade vermesi bekleniyor.