Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu (YİSK), Sandık Kurulu Başkanı olduğu Frankfurt’ta başkası adına oy kullanırken yakalanan DİTİB din görevlisi Hasan Tüfek hakkında seçim suçu tespit etti. Tutanak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. CHP’nin avukatı A. Hikmet Akıllı benzer bir kararın Hannover’de görevli A.K. hakkında da verilebileceğini aktardı.

Ankara’da bulunan T.C. Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı (YİSK), Frankfurt’ta Sandık Kurulu Başkanı iken başkası adına oy kullanırken yakalanan DİTİB Dietzenbach Camii din görevlisi Hasan Tüfek hakkında seçim suçu tespitini yaptı. YİSK başkanlığı kararını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Genel Seçimler için yurtdışında oy kullanma işlemi devam ederken, Frankfurt’ta 6-I nolu Sandık Kurulu Başkanı Hasan Tüfek’in 16 Mayıs günü başkası adına oy kullandığını tespit eden CHP, MHP ve HDP’li seçim müşahitleri Tüfek hakkında tutanak tutulmasını sağlayarak Ankara’ya ulaştırmıştı.

CHP’nin avukatı Ali Hikmet Akıllı, YİSK’nda yaptıkları toplantıda, görevli Tüfek’le ilgili Frankfurt’ta tutulan tutanağı görüşerek karar haline getirdiklerini kaydetti. Karara göre Hasan Tüfek ve memur üye Ahmet Ş.’nin görevden alınıp yerlerine başkalarının atandığını bildiren Akıllı, “Gereğinin takdir ve ifası için kararın bir örneğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderme kararı aldık. Savcılık artık o konuyla ilgili soruşturma yapacak.” dedi. Bu konularda yetkinin sandık görevlilerini belirleyen YİSK’na ait olduğunu bildiren avukat Akıllı, “YSK genel olarak kuralları belirler. Ama detaylarla Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu ilgileniyor.” dedi.

BU BİR SEÇİM SUÇU

YİSK kararında olayın özetlendiğini hatırlatan Akıllı, “Konsolosluk konuyu ve tutanağı bize aktardı ve konuyla ilgili yapılacak işlemi sordu. Biz de gelen tutanaktaki bilgi ve beyanlara dayanarak ilgili kişinin sandık kurulu başkanlığı görevinden alınmasına karar verdik.” dedi. Akıllı, “Bu bir seçim suçu olduğu için soruşturma yapılması gerekiyor. O yetki de Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Karardan bir örneği de oraya gönderiyoruz soruşturma yapılması için. 298 Sayılı Kanun’a göre üç yıl hapis cezası var.” dedi.

Akıllı, “Tabii, bu devlet memurluğuna engel bir suç. Ama o konudaki takdir tabii ilgilinin bağlı bulunduğu kamu kuruluşuna yani Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait. Onların da o konuda idari soruşturma yapması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yurt dışında kurulan sandıklarda, sandık görevlisi olarak genelde imamların görevlendirildiği iddiası üzerine Akıllı, “Evet, bizde de aynı bilgi var.” dedi.

BİR KARAR DA HANNOVER’DE GÖREVLİ İMAMLA İLGİLİ VAR

Bu boyutta olmasa da benzer şeyler yaşandığını bildiren Akıllı, “Takipçisi oluyoruz. Benzer şeyler bu boyutta olmasa da başka olumsuzluklar oluyor. Hannover’de bir Sandık Kurulu Başkanı’nın itirazı almadığı, deftere geçirmediği, hatta YSK genelgesini yırtarak ‘ben bunu tanımam’ diyerek attığı yolunda bir şikayet geldi. Onunla ilgili de bir başka kararımız var. Onu da Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdik. Yine bir din görevlisi A.K hakkında var. Başka şikayetler yine gelirse görevden alınabilir.” diye konuştu.