Yurt dışındaki Türkler, Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler vesilesiyle ikamet ettikleri ülkelerde ikinci kez sandık başına gidecek.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı seçiminde kullanılan oylar uçakla Türkiye’ye taşınarak sayım Türkiye’de yapılmıştı. Berlin’de ortaya çıkan bir sivil girişim grubu oyların kullanıldığı yerde sayılması için internet üzerinden imza kampanyası başlattı. Girişim grubunun sözcülüğünü pedagog Figen İzgin yapıyor.

Dünyanın en büyük imza kampanyası platformu olarak bilinen change.org üzerinden başlatılan kampanyanın hiç bir partiye veya örgüte bağlı olmadığını tamamen siyasi bilince sahip bireylerden oluştuğunu söyleyen İzgin, “Biz yurt dışında yaşayan ve seçme hakkı olan bireyler olarak genel seçimlerde oy sayımının, oyumuzu kullandığımız şehirlerde, bölgelerde gerçekleşmesini talep ediyoruz. Bu doğrultuda Yüksek Seçim Kurulu’nu acilen gerekli değişiklikleri yapmaya ve oylarımızın yerinde sayılmasını sağlamaya çağırıyoruz.” dedi.

Türkiye dışında oy kullanma işlemlerinin 8 ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını, günlerce sürecek seçim süreci esnasında oyların sağlıklı bir şekilde korunabileceğine inanmadıklarını dile getiren İzgin, şöyle devam etti: “Art niyet varsa, bu süre içinde her şey yapılabilir. Oylar yakılabilir, çöpe atılabilir, elektrikler kesilebilir, kediler trafoya girebilir. Biz oylarımızı bütün bunlardan korumak istiyoruz ve ‘Oyunu kullan, vatandaşlık görevini yap, sonrasına karışma’ anlayışına karşı çıkıyoruz.”

İzgin yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’deki oy potansiyelinin yüzde 5’ini oluşturduğuna dikkat çekerek “Bu ciddi bir potansiyeldir. Bazen siyasi dengeler yüzde 1 oy oranıyla dağılabiliyor.” şeklinde konuştu.