Alman zanaatkârlar, kalifiye eleman yetiştirmek için acil olarak öğrenciye ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacı karşılayacak kesimler arasında ise mülteci gençler öne çıkıyor. İşletmeler bu gençleri hemen almaya hazır. Ancak gençlerin oturum durumu ve yaş sınırı ile ilgili hukuki düzenlemeler yetersiz. Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, sadece oturum konusunda müjde verebiliyor. Alman zanaatkârlar, mülteci gençleri eğitme konusunda oldukça istekli. Ne var ki, mültecilerle ilgili hukuki çerçevenin güven vermemesi işletmeleri mülteci gençlere meslek eğitimi vermekten alıkoyuyor.

Alman Zanaatkârlar Merkez Birliği (ZDH) politikacılara seslenerek meslek eğitimi vermeyi makul hale getirecek düzenlemeler istedi. ZDH Başkanı Hans Peter Wollseifer, "İşletmeler, yükünü kaldırabilecekleri bir hukuki çerçeve arzusu içinde. Zira meslek eğitimi vererek masraf riskine giriyorlar." şeklinde konuştu. Wollseifer’e göre işletmeler, mülteci gencin üç sene süren meslek eğitimi zarfında sınır dışı edilmemesini istiyor. Bir diğer beklentileri ise meslek eğitimi aldıktan sonra hiç olmazsa iki sene çalışmaları. Aksi takdirde işletmeler, meslek eğitimi vererek gelecek adına çok önemli olan kalifiye elemanlarını yetiştirmek isterken boşuna zaman, para ve emeği yanlış yönde sarf etmiş olacaklar.

Almanya'da birçok işletme vasıflı işçilerin devamlılığını nasıl sağlayacağı konusunda ciddi bir endişe içinde. Federal Meclis, kısa bir süre önce meslek eğitim yeri bulan genç mültecilerin iltica hakkına sahip olup olmadıklarına bakmaksızın ilk aşamada Almanya’da bir yıl kalmasına göz yumulması (Duldung) yönünde karar almış, ikinci yılda ise Duldung statüsünün gözden geçirilmesini uygun görmüştü.

Ancak bu düzenleme 21 yaşın üzerindeki mülteci gençler için geçerli değil. Wollseifer ise meslek eğitimi almak isteyen mülteci gençlerinin birçoğunun savaştan dolayı hayatlarının en önemli yıllarını kaybettikleri için 22 yaşında veya üzerinde olduğunu hatırlatıyor.

WANKA: YENİ YASA İLE SINIR DIŞI OLMAYACAK

Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, 21 yaşın üzerindeki mülteciler için olmasa da, meslek eğitimi almakta olanların Duldung statüsü hakkında sevindirici bir haber verdi. "Mültecilerin meslek eğitimi süresince Duldung statüsüsünde kalmalarını sağlayan yeni bir yasa çıkardık." açıklamasını yapan bakan Wanka, meslek eğitimi alan bir gencin sınır dışı edileceği yönünde bir endişeye mahal olmadığını dile getirdi. Almanya’ya gelenlerin başarılı bir meslek eğitimi aldıkları takdirde bu ülkede kalma şanslarının olduğuna dikkat çeken Wanka, mülteci gençlerin meslek eğitim diplomalarının kabul edilmesinden hızlı bir şekilde çalışma hayatına atılmalarına kadar birçok alanda iyileştirme kaydettiklerini ifade etti.

"BİZ HAZIRIZ, TOPLUM DA HAZIR OLSUN"

Alman Zanaatkârlar Merkez Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer, politikacıların yanı sıra topluma da seslendi. Wollseifer, "Toplumun savaştan kaçan veya ülkesinden kovulan çok sayıda genç için angaje olması lazım. Zanaatkarlar bu angajmana hazır." dedi.

Toplumun mültecilere hazır olması politikacılar için de önemli bir gündem. Politikacılar, Almanya’da kalifiye eleman sıkıntısı baş gösterdiğinden bu yana sık sık ‘hüsnü kabul kültürü’ (Willkommenskultur) reklamı yapıyor. Alman politikacılar, toplumdan ülkeye gelecek ve özellikle sayısal ağırlıklı mesleklerde aranan uzman insanlar olarak çalışacak farklı kültür ve dinden insanlara hoşgörü ile yaklaşmalarını istiyor.