Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ile görüşmesi gerektiğini söyledi.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için Beşar Esed rejimi ile görüşmenin de ihtimal dışı bırakılmaması gerekir." ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye yönetimi hakkındaki açıklamasına destek vererek Türkiye’nin Esed ile ilgili tutumuna karşı çıkan Steinmeier, "Suriye’deki şiddetin sonlandırılmasının tek yolu siyasi çözüm için müzakereler yapılmasıdır. Buraya giden yol ise Esed rejimiyle görüşmeyi zorunlu kılmaktadır." tespitinde bulundu.

Konuyla ilgili Süddeutsche Zeitung’a mülakat veren Sosyal Demokrat Partili (SPD) Steinmeier, John Kerry’nin, Şam yönetimi ile görüşülmesi yönündeki açıklamalarını destekledi. Steinmeier, Beşar Esed ile müzakere edilmesi gerektiği mesajını verdi. Alman Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin görüşlerine de yer verilen haberde ayrıca Esed’e uygulanacak ağır baskılar sonucunda Suriye’deki savaşın durdurulabileceği belirtildi. Bunun yolunun da Esed ile müzakereleri başlatmaktan geçtiği ifade edildi.

Aynı haberde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Beşar Esed ile yapılacak olası görüşmelere atfen Esed ile müzakereleri Hitler ile el sıkışmaya benzetmesine de yer verildi.