Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier (SPD), Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmak isteyen başörtülü diplomatlara kapılarının açık olduğunu ifade ederek, "Başörtüsü bizim için engel teşkil etmiyor" dedi. Dünyanın kriz bölgelerinde barışçıl politikalarda etkili olmanın bölgelerin dilini, kültürünü bilen personelle mümkün olacağını söyleyen Steinmeier, bakanlık bünyesine daha fazla Türk, Arap ve Rus kökenli diplomat kazandırmayı hedefliyor.

Federal Anayasa Mahkemesi’nin okullarda öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağının din özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmesinden sonra Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier’den 'başörtülü diplomat' mesajı geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda çok az göçmen kökenli diplomatın çalıştığı tespitini yapan Steinmeier, başörtülü diplomat olabileceğini belirterek 'Bizim için başörtüsü sorun teşkil etmiyor.' açıklamasında bulundu.

Almanya’yı yurt dışında temsil eden göçmen kökenli diplomat sayısının neredeyse hiç olmadığı bilgisini veren Steinmeier, 'Weltweit Wir- Dünyada Biz' sloganıyla bir çalışma hayata geçirerek daha fazla göçmen kökenli diplomat istihdam etmeyi hedeflediğini açıkladı. Bakanlıkta Polonya kökenli diplomatların varlığından bahseden Steinmeier, Türk, Rus ve Arap kökenlilerinde sayısının artmasını istediğini vurguladı.

Orta Doğu, Afrika ve Ukrayna gibi dünyanın kriz bölgelerinde barışçıl politikalarda etkili olmanın bölgelerin dilini, kültürünü bilen personelle mümkün olacağını söyleyen Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, bu donanımlara sahip akıllı, bilgili ve meraklı göçmenleri bakanlığa kazandırmak istediklerini ifade etti. İngiltere, Amerika ve Fransa’nın yurt dışında göçmen diplomatları çok önceden istihdam etmeye başladıklarını kaydeden Alman Bakan, 'Federal Dışişleri Bakanlığı’nın sadece belli zümreden insanların çalışabilecekleri' ön yargısını yıkmak istediğini dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda beş yıldır diplomat olarak çalışan Türk kökenli Serap Ocak’ı örnek gösteren Steinmeier, "Serap Ocak, Almanya’yı uluslararası alanda da en iyi şekilde temsil ediyor ve gençlere de iyi bir örnek." dedi. Almanya’nın büyükelçiliklerinde çalışan bir diplomatın Almanya’nın değerlerini ve çıkarlarını korumasının gayet normal olduğunu söyleyen Türk kökenli diplomat Serap Ocak, Deutsche Welle’ye verdiği demecinde "Uluslararası camiada göçmen kökenli bir diplomat olarak, hangi ülkeyi temsil ediyorsanız, oralı kabul edilirsiniz kimse kökeninizi sorgulamaz. Çünkü pek çok ülke için bu, olağan bir durumdur." dedi.

Ocak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya'ya gelince bakanlıktaki sayımız oldukça az, henüz kabul aşamasında olduğumuzu düşünüyorum. Ama bu bir süreç ve zamanla normalleşecek."