Alman Okul Ödülü sahibini buldu. Başbakan Angela Merkel Berlin’deki Kutsal Haç Kilisesi’nde Wuppertal’de tüm gün eğitim veren Barmen Okulu’nu 100 bin Euro değerindeki ödülle onurlandırdı. Geriye kalan toplam 250 bin Euro değerindeki ödüller ise sırasıyla Bremen’deki Buntentorsteinweg Okulu’na, Hamburg’daki tüm gün okul veren Kloster Okulu’na, Rostock’taki Jenaplan Okulu’na ve Flensburg’daki Waldschule İlkokulu’na verildi.

Birincilik ödülünü alan Barmen Okulu, Wuppertal’in problemli semt olarak adlandırılan bir bölgesinde eğitim veriyor. Bin 361 öğrencinin yarısından fazlası ya annesi ya da babası ile yaşıyor, üçte ikisinin ailesi ise göçmen. Öğrencilerin okula başlarken sahip oldukları seviye farklı olmasına rağmen bu okulun öğretmenleri öğrencilerin seviyesini arttırmayı başarmış. Bu öğrencilerin sadece yüzde 17’si ilkokuldan tavsiye almasına rağmen yüzde 60’ı Gymnasium seviyesine ulaşmış. Öğrenciler eyalet çapında gerçekleştirilen testlerde ortalamanın üstünde yer alıyorlar. Öğretmenler öğrencilerin başarılı olması için her şeyi yapmış.

Haftalık plan, sunumlar ve grup çalışmaları sayesinde okulda güzel bir atmosferin oluşmasını sağlayan öğretmenler jüriyi en çok öğrencilere sorumluluk duygusu veren projeleriyle etkilemiş. Barmen Okulu’nda her öğrenci bir şeyden sorumlu. Kimi gönüllü, kimi medya araçlarıyla ilgili, kimi de okulun sağlık konularına bakıyor. Alman Okul Ödülü jürisini sözcüsü Michael Schratz, “Öğrenci, öğretmen ve velilerin birbirine bu kadar saygıyla yaklaştığı bir başka okul görmedim. Diğer okulların okulda katılımın en güzel şekilde nasıl yaşandığı konusunda bu okuldan öğrenecekleri var.” dedi.