Almanya eski başbakanlarından Helmut Schmidt çalışma hayatının daha uzun olmasını istedi. Schmidt, “Almanya’daki refah düzeyinin korunması için 67 yaşından sonra da çalışmaya mecburuz. 97 yaşında olmama rağmen haftada 30- 40 saat çalışıyorum.” dedi. İlerleyen yaşlarda tünel veya çatı işlerinde çalışamayacağına işaret eden Schmidt, bunun önüne geçmek için zamanında meslek değişimine gidilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya eski başbakanlarından Schmidt çalışma hayatının daha uzun olmasını istedi. Küratörü (yönetici) olduğu Zeit Vakfı ve Hamburg Ticaret Odası’nın “67 yaşına kadar sağlıklı ve üretken olmak için yeni yollar” adında bir proje kapsamında Alman Sosyal Kaza Sigortası Çalışma ve Sağlık Enstitüsü’nün iki firma çalışanlarıyla yaptığı mülakat sonuçlarının tanıtım programında konuşan Schmidt, “Almanya’daki refah düzeyinin devam etmesi için 67 yaşından sonra da çalışmaya mecburuz. 97 yaşında olmama rağmen haftada 30-40 saat çalışıyorum.” dedi.

Şu anda ilk öğrendiği mesleği yapmadığını hatırlatan Schmidt, “İnsan ilerleyen yaşlarda tünel inşaatında ya da çatıda çalışamaz. Bunun için zamanında meslek değişimine gitmeli. Fiziksel emek gerektiren üretim yerine örneğin, masada çalışabilecek bir pozisyona geçilebilir.” açıklamasında bulundu.

Hamburg Ticaret Odası Genel Müdürü Prof. Hans-Jörg Schmidt-Trenz ise tecrübeli iş gücünün çalışma hayatının uzun olmasının ekonomi için büyük bir şans olduğunu söyledi. Schmidt-Trenz, “Artık birçok işçi ‘eski demir‘ denilerek erken aşamada damgalanmayacak. Onlar hala kendileri, işveren ve toplum için ne yapabildiklerini gösterebilir, ekonomiye katkı sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, 67 yaşında kadar nasıl çalışılacağı sorusunun sadece politikacıları bırakılmaması gerektiğini kaydeden Zeit Vakfı Başkanı Prof. Dr. Michael Göring, “Burada sivil toplumun, model sunması ve test edilmesi için sorumluluk alması gerekir. Bu iş en iyi vakıf için uygun bir görevdir.” dedi. Program ‘67’ye kadar sağlıklı ve üretken olmak için yeni yollar’ projesinin tanıtımıyla son bulurken, projede özellikle hangi yaşlarda ve hangi hastalıkların başlangıcında meslek ya da kariyer değişimi yapılmasıyla ilgili bilgiler verildi.