Alman makamları iltica başvurularında bulunanlar arasında genç nüfusun fazla olması sebebiyle, bu gençlere eğitim hizmeti vermekte zorlandığı bildirildi.

İltica başvurusu yapanların yarıdan fazlası 25 yaşın altında. Alman Entegrasyon ve Göç Vakıfları Bilirkişi Kurulu’nun (SVR) mültecilerin yaşlarıyla ilgili araştırmasına göre 2005 ila 2014 yılları arasında Almanya’ya iltica eden 25 yaşın altındaki mültecilerin sayısı 27 bin 301’den 115 bin 900’e yükselmiş. Bu üç kattan daha fazla bir artış anlamına geliyor ve mültecilerin yaklaşık yüzde 60’ına tekabül ediyor.

Bu istatistikler özellikle yerel yönetimler, eyalet yönetimlerini ve eğitim kurumlarını ilgilendiriyor. Bu makam ve mercilerin mültecilerin özellikle anaokulu ve okul hakkını karşılaması gerekiyor. Bebek hem de anaokulu öğrencileri ile ilgili istatistikler ise ilgili merci ve kurumları federal yönetime muhtaç hale getiriyor.

SVR direktörü Dr. Cornelia Schu, iltica başvurusundan sonra en geç üç ay içinde okul çağındaki çocukların okul meselesinin çözülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu ise bürokratik maharetin yanı sıra daha kaliteli bir eğitim kadrosunun gerekliliğine işaret ediyor. Schu’ya göre bu olmadığı takdirde zaten kalifiye eleman arayan Almanya toplumsal hayata katılmakta zorlanan bir göçmenlere sahip olmuş olacak. Hâlbuki bu genç nüfus yaşlanan Almanya için bir şans. Eğer bir gün ülkelerine geri dönerlerse bu da memleketleri için bir şans olacak. Schu bu yüzden bu çocuk ve gençlerin iyi eğitilmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

Alman Entegrasyon ve Göç Vakıfları Bilirkişi Kurulunu, (SVR) Mercator Vakfı ile Volkswagen Vakfı destekliyor. Bağımsız ve kamu yararına hizmet veren bir girişim olan SVR, değerlendirme ve danışmanlık gibi kurullardan oluşuyor.