Alman Federal Aile Bakanlığı, gençlerin siyasi temsilini güçlendirmek için ‘Gençleri Nazarı İtibara Alan bir Toplum için İcraat’ başlıklı bir stratejiyi önceki gün hayata geçirdi. Strateji; koordinasyon merkezi, Gençlik Kontrolü, çalışma grupları ve platformlardan oluşuyor ve gençlerin lobisi gibi çalışıyor. Bu lobi sayesinde sadece toplum gençleri dikkate almayacak, politik kararlar da kontrolden geçecek.

Gençlik Stratejisi 2015-2018, yaşları 12 ila 27 arasında değişen 14 milyon genci ilgilendiriyor. Almanya’da çocuk, aile ve yaşlıların menfaati için çalışan siyasi lobiler mevcut. Gençlik Stratejisi 2015-2018 ile gençlerin de bir lobisi olacak. Strateji paketinde en çok önemsenen konu gençleri itibara alan bir toplum için çalışmak.

Paket sayesinde gençler, kendilerini ilgilendiren konularda verilen kararların oluşmasında aktif rol oynayacak. Bakanlığa göre gençleri tanımayanların gençler adına icraatta bulunması imkansız. Bu yüzden Gençlik Stratejisi bir platform sunacak ve gençlerin aktif bir şekilde katılımını sağlayacak. Bu platformda dernek ve birlikler önemli rol oynayacak, katılım online platformlarla da daha iyi organize edilecek. Kurulacak bir koordinasyon merkezi, federal, eyalet ve yerel düzlemde gençlik politikasının bütün boyutlarıyla birlikte taşıyıcısı olacak, aktörleri bir araya getirecek.

2015’ten 2018’e kadar seçilmiş belediyeler gençleri itibara alan bir toplum için çalışacak. Yenilenme platformları da yeni projeler üzerinde çalışacak. 42 proje ile gençlerin kendileriyle ilgili politikaları kendilerinin yönlendirmesi sağlanacak. Strateji kapsamında bir Gençlik Kontrolüsistemi geliştirilecek. Bütün sistem sayesinde siyasi planların gençleri ne kadar itibara aldığı incelenecek. Gençlik Kontrolü, gençlerin çıkarlarının az olduğunu tespit ettiğinde devreye girecek. Gençlerin problemi nüfusta azınlığı teşkil etmeleri.

Gençlik Stratejisi ile gençler buna rağmen müzakere masasına oturabilecek. ‘Gençler Geleceği Şekillendiriyor’ başlıklı çalışma grubu ile gençlerin ihtiyaçları federal hükümetin demografi stratejisine dâhil olacak.

YUNAN GENÇLER YALNIZ BIRAKILMAYACAK

Strateji, Almanya ile de sınırlı olmayacak, aksine milli ve AB konseptlerini bir araya getirecek, karşılıklı alışverişi, buluşmaları ve hareketliliği teşvik edecek. Bu kapsamda Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig Yunanistanlı gençleri unutmuyor. Bu gençlerin işsizlik ve perspektifsizlik mağduru olduğunu söyleyen bakan, “Biz bunların ne anlama geldiğini genç insanlar olarak Doğu Almanya’nın yıkılması esnasında biz de yaşadık. Burada sadece Almanya’daki gençlerden bahsedip başka ülkelerdeki gençleri es geçemeyiz.” diyor. Bakan iki ülke toplumunun gelecekteki iletişimi açısından da buluşmaları önemli buluyor ve “Almanya Yunanlı gençleri yarı yolda bırakmadı” mesajı vererek olası önyargıların önüne geçmeyi hedefliyor.