Uzun zamandır yönetim kavgası yaşanan aşırı sağcı popülist parti Almanya için Alternatif’de (AfD) seçimi Frauke Petry kazandı. Hafta sonu Essen’de yapılan parti kurultayında AfD’nin tanınan yüzü ve eski Başkanı Bernd Lucke, başkanlık seçimini Frauke Petry’ye karşı kaybetti. Delegelerin yüzde 60'ının desteğini alan Petry, AfD’nin aşırı sağ muhafazakar kanadını temsil ediyor.

AfD’nin Saksonya Teşkilatı Başkanı olan Frauke Petry’nin başkanlığa seçilmesi "AfD daha da sağa kayacak" yorumlarına sebep oldu. Başkanlığı kaybeden Bernd Lucke ise yönetim kurulundaki bütün görevlerinden istifa ederek "Bir süre dinlenip geleceğimle ilgili düşüneceğim." açıklamasını yaptı.

Ekonomik olarak liberal kanadı temsil eden Lucke, parti kurultayında yaptığı konuşmada AfD’nin aşırı sağa kayması konusunda uyardı. Eski Başkan Lucke, Almanya’da Müslümanlara ve İslam’a karşı genelleyici yaklaşımlardan uzak durulmasını istedi. Genel olarak mültecilere soğuk yaklaşan Lucke, Suriyeli mültecilere karşı merhamet duygusunun kaybedilmemesi çağrısında bulunurken, geçtiğimiz aylarda Almanya’nın gündemini meşgul eden İslam ve göçmen karşıtı Pegida hareketine mesafe konulmasını istedi. Lucke’nin konuşmasının aşırı muhafazakâr delegeler tarafından protesto ıslıklarıyla kesilmeye çalışılması dikkat çekti.

Lucke, "Salondaki tepki ve atmosfer beni hayal kırıklığına uğrattı. Benim siyaset anlayışımda buna yer yok. Çok fazla agresif ve yer yer küstahçaydı." dedi. Eski Başkan Lucke’nin partisinden istifa etmeyi fakat buna karşılık Avrupa Parlamentosu milletvekilliğini devam ettirmeyi düşündüğü ifade edildi.

İslam ve göçmen karşıtı Pegida’ya bağını savunan yeni başkan Petry, Pegida taraftarlarını 'seçmen kitlesi' olarak tanımladı. İslam’ı da eleştiren Petry, devlet anlayışının İslam’ı ithal ettiği ve İslam’ın Orta Avrupa’nın değerleriyle bağdaşmadığını ileri sürdü. Yeni başkanın açıklamaları AfD’nin İslam karşıtlığına yöneleceği yorumlarına neden oldu.