Aşırı sağ popülist Almanya için Alternatif Partisi’nde (AfD) üyelerin istifasına eyalet milletvekilleri de eklendi. AfD’nin yeni başkanı Frauke Petry, radikal bir parti olmadıklarını söyledi. Petry, “AfD, aşırı sağcı bir parti olmadı, gelecekte de olmayacak. (Neonazi) NPD’li kimse bize üye olamaz.” dedi. Dün istifa eden eski başkan ve partinin kurucusu Bernd Lucke’nin ise yeni bir parti kuracağı ifade edildi.

Euro ve göç karşıtlığı ile bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) siyasi olarak tükenme noktasında ilerliyor. Yeni başkan Frauke Petry’nin başkanlık sonrası İslam ve göçmenlere karşı çok sert açıklamalar yapması, eski Başkan Lucke’nin AfD’nin aşırı sağa kaydığını ifade etmesiyle birlikte partiden kopuşlar devam ediyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kurultay sonrası 2 bin üye partiden ayrıldı. Bazı eyalet meclislerinde ve Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili bulunan AfD’de vekillerin de partiden istifa edeceği belirtildi.

Partiden istifa edeceği belirtilen milletvekillerine seslenen Başkan Petry, “İstifa ederlerse milletvekilliğini de bırakmalılar. AfD’den istifa ettiği halde vekilliğe devam edenler seçmeni kandırmış olacaktır. Bu ahlaki olmaz.” dedi. AfD’nin 2013’te kurulduğu çizgiden sapmayacağını söyleyen Petry, ayrılan üyelere geri dönmeleri çağrısında bulundu. Berlin’deki parti merkezinde basın toplantısı yapan yeni Başkan Petry, AfD’nin 20 bin üyesi olduğunu ve kurultaydan sonra 2 bin üyenin ayrılacağını hesap ettikleri bilgisini verdi.

Aylardır iç mücadele yaşayan AfD’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen parti kurultayı ile eski başkan Lucke’ye karşı bağımsızlığını kazandığını ileri süren Petry, aşırı sağ radikal bir parti oldukları iddialarını kabul etmedi. Frauke Petry, “2013’te kurulduğumuz yere geri döneceğiz. İç mücadeleyle kaybedilen zamanı parti politikalarına yoğunluk vererek telafi edeceğiz. Euro’ya eleştirel bakışımız ve Euro kurtarma paketlerine karşıtlığımızı yeniden canlandıracağız. Göç politikasını eleştiriyoruz.” dedi.

"AfD’nin aşırı sağ radikal bir parti olma yolunda gittiği ifade ediliyor. Aşırı sağcı mısınız? Neonazi partisi NPD’den size üye olabilirler mi?" sorusu üzerine Petry, "AfD’nin radikal üyesi yok. Kimsenin demokratik ve özgürlükçü anayasal düzeni kaldırmayı amacı yok. AfD, aşırı sağcı bir parti olmadı, gelecekte de olmayacak. NPD’li kimse bize üye olamaz." cevabını verdi. Dün AfD’den istifa eden eski başkan Lucke’nin yeni parti kuracağı belirtiliyor.

HESSEN'DE, AFD İLÇE BAŞKANLARI İSTİFA ETTİ

Aşırı sağ popülist AfD'nin, federal düzeyde ki çalkantıları Hessen'i de etkisi altına aldı. Partinin Frankfurt, Wiesbaden, Rheingau-Taunus, Groß-Gerau ve Marburg'un ilçe başkanlarının istifa ettiğini AfD Sözcüsü Albrecht Glaser doğruladı. İstifaların Çarşamba günü güç mücadelesini kaybeden AfD kurucusu Bernd Lucke'nin istifasına bağlı olduğu tahmin ediliyor. İlçe başkanlarının hâlâ parti kaynaklarını kullanmaya devam ettiğini belirten Glaser, bunun bir 'planlı yıkma taktiği' olduğunu söyledi. AfD'nin federal düzeydeki çalkantıları Hessen'e olan etkisi sadece 'marjinal' olduğu ifade edilirken, 2 bin üyeden yaklaşık 25'inin istifa ettiği bildirildi.