Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble (CDU), mülteciler için “Mülteci Dayanışma Vergisi“ getirilmesini talep ediyor. 1960’lardan ders aldıklarını söyleyen Başbakan Angela Merkel, göçmenlerin bir an önce iş piyasasına katılımlarının sağlanmasını istiyor.

Mültecilerin Almanya’nın bütçesine yükünün giderek artması, federal hükümeti yeni kaynak arayışlarına yönlendirdi. Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, mültecilerin giderlerinin karşılanması için “Mülteci Dayanışman Vergisi“ getirilmesini istiyor. Başbakan Merkel’in itirazına rağmen Schäuble’nin Mülteci Vergisi’nde ısrar ettiği ifade edildi.

Maliye Bakanı Schäuble’nin bu fikrini Avrupa Birliği Komisyonu’nda Jean- Claude Juncker ile paylaştığı belirtildi. Federal seçimde “Almanya’da vergi artışı olmayacak“ sözü veren Başbakan Merkel’in ise herhangi bir vergi artırımına veya yeni bir vergi uygulamasını kabul etmediği kaydedildi. Merkezi Kiel’de bulunan Dünya Ekonomi Enstitüsü, mültecilerin Alman ekonomisine maliyetinin yıllık 45 milyar Euro’yu bulacağını açıklamıştı.

MERKEL: 1960’LARDAN DERS ALDIK, MÜLTECİLER İŞ PİYASASINA ENTEGRE EDİLMELİ

Başbakan Merkel, 1960’da gelen işçi göçünde yapılan hatalardan ders aldıklarını söyledi. En son yayınlanan video mesajında mülteci krizine önemli yer ayıran Merkel, “1960’da işçilerin geri döneceği tahmini yanlıştı. 1960’lı yılların başlarında yaşananlardan büyük ders aldık.“ dedi. Mültecilerden Almanya’da kalma perspektifi olanların bir an önce iş piyasasına katılımlarının sağlanması gerektiğini söyleyen Merkel, çalışma piyasası için Almanca bilmenin önemli olduğunu, iltica başvuruşunun kabul edilme şansı yüksek olan bütün sığınmacılara 600 saatlik entegrasyon kursuna katılma imkânı sunulacağını dile getirdi.

Söz konusu kursa iltica başvurusu aşamasında başlanabileceğini aktaran Merkel, çocukların da hemen anaokuluna veya okula başlayabileceğini, bu konuda eyaletlerin büyük çalışma içinde olduğunu hatırlattı. Federal İş Dairesi Başkanı Frank- Jürgen Weise’nin Federal Göç ve Mülteci Dairesi’nin başına getirildiğini hatırlatan Merkel, bu sebeple kişiye özel dil kursu ve özel eğitim gibi uygulamaların gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Bütün bu imkanların sadece Almanya’da kalma hakkı olan sığınmacılara sunulacağını ve Almanya’nın korumasına ihtiyacı olmayan göçmenlerin ülkeyi terk etmeleri gerektiğini vurgulayan Başbakan Merkel, entegrasyon kursunda mültecilere sadece Almanca değil, Alman tarihi, kültürü ve hukuk düzeninin de öğretileceğini dile getirdi.