Almanya'nın nüfus bakımından en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV) 13 Eylül'de yapılan yerel seçimler birçok belediyede yönetimin el değiştirmesine neden oldu. Bonn ve Oberhausen'de yönetimin Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne (CDU) geçtiği KRV yerel seçimleri CDU'nun yıldızını parlattı. Buna karşılık Leverkusen ve Neuss kentlerindeki seçimlerin galibi SPD'li adaylar oldu, Neuss'ta seçmen 126 yıl sonra “SPD” dedi. Öte yandan seçimlere katılımın birçok büyük şehirlerde yüzde 40'ların altında kalması dikkat çekti.

Seçim pusulasındaki ‘hukuka aykırılık' yüzünden seçimi 18 Ekim'e ertelenen Köln dışındaki birçok kentte yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde rüzgarı arkasına alan Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU oldu. 13 Eylül seçimlerinde 60 yıldan beri SPD'nin yönetiminde olan Oberhausen, yüzde 52,5 oy oranıyla CDU'lu aday Daniel Schranz'a geçerken, Bonn'da da seçimleri, sürpriz bir şekilde yüzde 50,06 oranın da oy alan CDU'nun adayı Ashok-Alexander Sridharan kazandı. Eyaletin en büyük kentlerinden Essen'de de CDU'lu politikacı Thomas Kufen yüzde 42,5 oranında oy alarak önemli bir başarıya ulaştı. SPD'li aday Reinhard Paß'ın yüzde 33,4 oranında oy aldığı Essen'de hiç bir aday salt çoğunluğu sağlayamadığı için nihai sonucu 27 Eylül'de yapılacak olan Nihai Seçimler (Stichwahl) belirleyecek. Mülheim'da seçimleri SPD'li aday Ulrich Scholten yüzde 57 oyla kazanırken, SPD'li aday Ottilie Scholz'un yüzde 38,5 ve CDU'lu aday Klaus Franz'ın yüzde 29,5 oy aldığı Bochum'da da sonuç Nihai Seçim'de belli olacak. Münster'de ise CDU'lu başkan Markus Lewe yüzde 50,6 ile koltuğunu korudu.

NEUSS 126 YIL SONRA ‘SPD' DEDİ

Neuss kenti ise 126 yıl sonra ‘SPD' dedi. İki dönemdir belediye başkanı olan Herbert Napp'dan (CDU) boşalan koltuk için yarışan SPD adayı Reiner Breuer kullanılan oyların yüzde 54'ünü alarak başkan oldu. CDU adayı Thomas Nickel ise oyların yüze 36'sını aldı. Bu sonuçla CDU 126 yıl sonra Neuss' da ilk defa koltuğu SPD'ye kaptırdı. CDU Neus'ta şok yaşadı. Neuss Belediye Başkanlığını kazanan Reiner Breuer'i, KRV Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft ilk tebrik edenlerin arasındaydı. Kraft seçim sonuçlarını Neuss'da birlikte takip etti. Breuer, “Asırlık bir başarı elde ettik” dedi. Krefeld'de ise başkan seçilemedi.

LASCHET: 2017'DE İKTİDARA GELMEK İÇİN RÜZGARI ARKAMIZA ALDIK

CDU Genel Başkan Yardımcısı ve KRV Başkanı Armin Laschet ise CDU'nun aldığı sonuçları övdü. Laschet, “CDU KRV'de 2012 yılından beri tüm seçimleri kazanıyor. Bu seçimlerde büyük şehirlerdeki harika sonuçlardan dolayı çok mutluyuz. Bonn, Oberhausen kentlerini kazandık, Münster korundu. Essen, Bochum, Wuppertal'da kesin sonuçlar Nihai Seçimler'de belli olacak. Bu iyi sonuçlarla CDU, 2017'de eyalette bir hükümet değişikliği için rüzgarı arkasına almıştır.” dedi.