Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti meclisi öğretmenlerin başörtülü olarak mesleklerini icra etmelerini sağlayacak uygulamayı hayata geçirmeye onay verdi. Federal Anayasa Mahkemesi'nin Mart ayında iptal ettiği başörtüsü yasağını üzerine mecliste yapılan özel oturumda alınan karara sadece Hür Demokrat Parti (FDP) çekince koydu.

Anayasa Mahkemesi'nin adımından hemen sonra açıklamada bulunan KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann (Yeşiller) kararı acil bir şekilde uygulamaya koyacaklarını ifade etmişti. Löhrmann’ın verdiği bu sözün ardından dün KRV Meclisi oturumunda, siyasi partiler alınan kararı derhal uygulamayı kararlaştırdı. Müslümanları ve İslami kuruluşları oldukça memnun edecek kararın uygulanması için yapılan oylamada sadece meclisin en küçük üyesi FDP partisi buna karşı çıktı. Ayrıca, koalisyon hükümetinin ve ana muhalefet partisinin ortak hareket etmeleri de olumlu bir işaret olarak karşılandı.

Mecliste konuşan Löhrmann, başörtüsü ile ilgili tartışmalı bir durumun ortaya çıkması halinde okullara danışmanlık hizmeti vereceklerini söyledi.

Yasağı koyan geçmiş hükümet döneminde uyumdan sorumlu bakanlığı yöneten ana muhalefet parti lideri Armin Laschet de Anayasa Mahkemesi'nin kararının destekleyeceklerini ve KRV hükümetinin hızlı bir şekilde bir önerge hazırlaması gerektiğini vurguladı.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hükmü uygulamaya çalışan KRV hükümetini eleştiren tek parti olarak dikkatleri üzerine çeken FDP ise birçok okulda karardan ötürü huzur ortamının bozulabileceğini öne sürdü.

Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin Mart ayında KRV okullarında başörtüsü yasağını iptal etmişti. Mahkeme, başörtüsünü yasaklayan kanunun anayasal temel hakların en önemli unsurlarından biri olan din özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetmişti.

Daha önce kadın öğretmenlerin okullarda başörtüsü takmasını yasaklayan veya okul içinde geçici süreliğine de olsa başörtüsünü açmalarını zorunlu kılan Alman kanunları çok sayıda öğretmenin mesleği bırakmasına sebep olmuştu.