Almanya’da toplum yaşlandıkça nesiller arasındaki makas giderek daha da açılıyor. Yaşlı nüfusu en çok rahatsız eden gelişme ise genç nüfusun adab-ı muaşerete riayet etmemesi. Bunun bir sonucu olarak Alman nüfusunun dörtte üçü adab-ı muaşeretin okulda ders olarak verilmesini istiyor.

YouGov adlı araştırma enstitüsünün araştırmasına göre halkın yüzde 75’i bu dersin zorunlu veya en azından seçmeli olmasından yana tavır koyuyor. Böylelikle Alman toplumu bilgisayar programlama ve ekonomi ile ilgili esaslı bir eğitim yerine adab-ı muaşerete daha çok önem verdiğini göstermiş oldu.

Adab-ı muaşeret dersinin zorunlu olmasını isteyenlerin oranı yüzde 51. Ekonomi dersinin zorunlu olmasını isteyenlerin oranı yüzde 48 olarak hesaplanırken, zorunlu sağlık dersinden yana olanlar yüzde 42’de kaldı. Bağımlılığı önlemeden yana tavır belirleyenler de yüzde 39 olarak kayıtlara geçmiş. Bilgisayar programlama dersinin zorunlu olmasını en çok genç nüfus istiyor. Toplumun sadece yüzde 35’i bu dersin okutulmasını istemiş.

Araştırma için bin 330 kişinin görüşüne başvurulmuş. Çıkan sonuca göre zorunlu olması en az istenen ders İslam Din Dersi. Hıristiyan Din Dersi’nin zorunlu olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 12. Gençlerin zorunlu olmasını istediği dersler ise bilgi teknolojisi, sağlık ve sanat. Yaşları 18 ila 24 arasında değişen gençlerin yüzde 33’ü de adab-ı muaşeret dersinin zorunlu olmasını uygun buluyor.