Afganistan’da terörle mücadele eden NATO’ya bağlı koalisyon gücü kapsamında, Özbekistan’ın Tirmiz Havaalanı’nı kullanan Almanya’nın bu yılın sonuna kadar Özbekistan’ı terk edeceği belirtildi. Konuyla ilgili Rus basınında yer alan haberde Almanya’nın Tirmiz Havaalanı’nı kullanmaktan vaz geçeceği dile getirildi.

Almanya, Tirmiz Havaalanı’nı, 11 Eylül saldırıları sonrasında Afganistan’da ABD ve NATO öncülüğünde başlatılan operasyon kapsamında 2001’den beri askeri olmayan yüklerin taşınmasında kullanıyordu.

Bu arada konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere yakın günlerde bir Alman askeri heyetin Özbekistan’a geleceği belirtildi.

12 milyon Euro'luk modernizasyon çalışmasının yapıldığı Tirmiz Havaalanı’nın Ağustos 2015'’ten beri ise ABD Hava Kuvvetleri tarafından askeri nakliye uçaklarının transit ulaşımında kullanıldığı öğrenildi. Almanya ve Özbekistan arasında Nisan 2010’da, havaalanının kullanım süresinin 31 Ekim 2014’e kadar uzatılması konusunda bir anlaşması imzalanmıştı.

Bir arada 300 dolayında Almam askeri personelin bulunduğu Tirmiz Havaalanı, Afganistan sınırının hemen dibinde olması açısında stratejik bir önem arz ediyordu.